Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
direnç, empedans

Empedans (Öz Direnç)

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Empedans (Öz Direnç)

Öz direnç, (empedans ya da elektriksel empedans olarakta adlandırılır)

Öz direncin grafiksel gösterimi

Alternatif akım'a (İngilizce'de AC) karşı koyan zorluk olarak adlandırılır İçinde kondansatör ve endüktans gibi zamanla değişen değerlere sahip olan elemanlar olan devrelerde direnç yerine öz direnç kullanılmaktadır Öz direnç gerilim ve akımın sadece görünür genliğini açıklamakla kalmaz, ayrıca görünür fazını da açıklar DA (DC) devrelerinde öz direnç ile direnç arasında hiçbir fark yoktur Direnç sıfır faz açısına sahip öz direnç olarak adlandırılabilir
Öz direncin genellikle sembolü ile gösterilir ve hem genliğini hem de fazını ifade eden gösterim 'dir Bununla beraber karmaşık sayı ifadesi devre analizi uygulamalarında daha sık kullanılır Empedans (öz direnç) ifadesi ilk olarak Temmuz 1886'da Oliver Heaviside tarafından kullanıldı1893'de Arthur Kennelly de öz direnci karmaşık sayılarla ilk kullanandı
Öz direnç, frekans domeninde gerilimin akıma bölümüdür Diğer ifadeyse, gerilim?akım oranı belirli ω sıklıktaki tek bir karmaşık kuvvettir Öz direnç genellikle karmaşık sayıdır Fakat bu karmaşık sayı, Uluslararası Birimler Sistemi (SI)'ya göre direnç ile aynı birime sahiptir ve o da ohm'dur Sinüzoid bir akım veya gerilim için, Karmaşık öz direncin kutupsal form, gerilim ve akımın genlik ve fazını ifade eder Özellikle,
  • Karmaşık öz diencin genliği, voltaj genliğinin akımın genliğine oranıdır
  • Karmaşık öz direncin fazı, akımla gerilim arasındaki faz farkıdır
Empedansın çarpmaya göre tersi admittanstır (örn, admittans akımın gerilime oranıdır ve siemens olarak bilinir Eskiden birimi mho idi)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com