Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
edebiyatının, halk, özellikleri

Halk Edebiyatının Özellikleri

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

halk edebiyatının özellikleri hakkında - türkçe edebiyat ders notları

Türk halk edebiyatıürünlerinin ortak özelliklerinin başında, anlaşılır bir Türkçeyle söylenmişya da yazılmışolmalarıgelir Halk edebiyatıürünlerinin büyük bir bölümünü nazımla söylenmiştürkü, ağıt, ninni, mani, koşma, koçaklama vb türler oluşturduğu için, bu türlerde başlıca ölçü hece ölçüsüdür
Özellikle 16 yüzyıldan sonra, kimi halk şairlerinin gerek ilişkide olduklarımedrese kültürü ve çevresinin etkisi, gerekse divan şairlerine özenmelerinden kaynaklanan hece dışında ve ağdalıbir dille söyleme özellikleri görülmüştür Fakat bu, halk edebiyatı ürünlerinin özellikleri sıralanırken temiz bir Türkçeyle söylenmiş olduklarının belirtilmesine engel değildir
Halk edebiyatıürünlerinin dil ve biçim dışında bir diğer özelliği ise büyük bir bölümünün bireysel değil imece usulüyle yaratılmalarıdır Bu imece usulüyle yaratım, kimi adlara ait gösterilen şiirlerde de böyledir Bir şiirin, bir masalın, bir türkünün, bir fıkranın birden çok söylenişşeklinin olmasıda bu ortak yaratma niteliğinden ileri gelmektedir Bugün Karacaoğlan, Pir Sultan, Yunus Emre gibi adıbelli halk ozanlarımıza ait şiirlerin bile birden çok söyleniş şekilleri vardır Bu ozanlarımız etrafında bir Karacaoğlan şiirinden çok Karacaoğlan şiir geleneği ya da Pir Sultan şiir geleneği vurgulamasının yapılmasıda bu gerçeklikten ileri gelmektedir Yani, halk benimsediği, kendi duygu ve düşüncesiyle bütünleştirdiği ürünlere yenilerini eklerken, ona gönlünde yer etmiş bu adlardan birini yakıştırmaktan kaçınmamıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com