Dil Bilimi |
12-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dil BilimiDil Bilimi Dil Bilimi - türkceye Benzeyen Baska Dillerden Gelmis Sözcükler 1- metelik: Sondaki -lik eki, Türkçe sözcük çağrışımı yapıyor; "yemeklik yağ"daki gibi Aslı ise batı dillerinden geliyor: İngilizce''de, metallic; yani metal para Biz kullanırken baştaki bölümü de bir Türk ismiyle (mete) değiştirip kullanagelmişiz 2- isterik: Biliyorum ki birçok kişi bu hatalı biçimiyle kullanmıyordur bu sözcüğü "Histeri" nöbetlerine tutulan kişinin aldığı sıfattır ve İngilizce?de "histerical" denir Başarısızlığa ve bir şeyi elde edememeye dayanamama ve aşırı sinirlenme gibi (ruhbilimci değilim) etkileri olan bir ruh hastalığı olan kişi "histerik" olarak anılır Oysa Türkçe''de "isteme" ile bağ kurulması ve "bir şeyi çok isteyen" anlamında kullanılması da çok yaygındır Hatta bazen, "isterik kadın[size="3">"]yol[/size]" anlamını taşır Yani kali-dromos: iyi-yol; yani yürümeye elverişli, taşsız, tozsuz, çamursuz yol 5- sütyen: Genelde ilişki kurulmasa da, bu sözcük "süt-meme" ilişkisini çağrıştıracak bir yapıda kullanılmaktadır İtiraf etmeliyim ki ben küçükken bu iç çamaşırının[size="3"> - isminden dolayı - sütün dış giysiye sızmasını engellemeye yaradığını sanıyordum Asıl kökeni Fransızca''daki "][/size] |
|