|
|
Konu Araçları |
anlatım, edebiyatında, işaretleri, noktalama, türk, örnekli |
Türk Edebiyatında Noktalama İşaretleri - Noktalama İşaretleri Örnekli Anlatım |
12-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Türk Edebiyatında Noktalama İşaretleri - Noktalama İşaretleri Örnekli AnlatımNOKTALAMA İŞARETLERİ 1)NOKTA (): a)Tamamlanmış cümle sonlarında kullanılır: *Gözlerin gözlerime değince felaketim olurdu ,ağlardım *Beni sevmiyordun,bilirdim b)Kısaltmalardan sonra kullanılır: * vb *Prof *Dr *Cad *Alm *Ar İng c)Sıra gösteren rakamlardan sonra “-inci” eki yerine kullanılır *Senin çocuk 1 sınıfta mı okuyor *Dün 25 yaşıma bastım d)Tarihlerin yazılışında gün,ay ve yılı gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur: *21031978 *29X1925 e)Saat ve dakika gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur: *Yarın 0845’te gideceğim 2)VİRGÜL (,): a)Yazıda sıralanan eş görevli sözcükler ya da söz gruplarını ayırmada kullanılır: *O kitabı aradım , buldum *Fırat,Dicle önemli nehirlerimizdendir *Çalıkuşu’nu ,Huzur’u ,İntibah’ı okudun mu? *Kitabı açtı ,birkaç sayfa çevirdi , yüksek sesle okumaya başladı *Yakında yine bahar gelecek, ağaçlar çiçek açacak ,kediler damlara çıkacak b)Anlama güç katmak için tekrarlanan sözler arasına konur: *Oğlunu , kadersiz oğlunu bir daha göğsüne bastı *Akşam,yine akşam ,yine akşam c)Hitaplardan sonra kullanılır: *Sevgili Kızım, *Değerli Öğretmenim, * Saygıdeğer Müdürüm, d)Yüklemden uzak kalmış özneden sonra konur: *Ahmet Haşim, şiirde anlamın kapalı olmasına ve musikiye önem vermiş bir şairimizdir *İşte bu adam, Türkiye’yi pislikten kurtaracak tek adamdır *Tatlılar,kalorisi fazla ;fakat vitamini az besinlerdir e)Cümlede vurgulanmak istenen ögelerden sonra konur *Yarın,buraya geleceksin ve bu işi çabucak bitireceksin f)Anlam karışıklığına meydan vermemek için adlaşmış sıfatlardan sonra kullanılır: *Genç, adama ters ters baktı *Hırsız, çocuğu kovaladı *Yaralı, kadının yüzüne bakıyordu *İhtiyar, adamın suratına tükürdü g)Bazı cümlelerde anlam karışıklığını önlemek için kullanılır: *Oku; adam ol baban gibi ,eşek olma *Siz de kazançlı çıkmak istiyorsanız benim gibi, hanımları alışverişe gönderin ğ)Bir addan önce gelen zamirlerden sonra kullanılır: *O, şiiri niçin ezberlememiş? *O ,güzel günlerine yeniden dönebilse *Bu, kadını bir daha görmemiş *Şu ,bahçeye dikilecekmiş h)Arasözlerin başında ve sonunda kullanılır *Bu büyük komutanı, Atatürk’ü ,saygıyla anıyoruz *Bu yöre, Sibirya ve çevresi,alabildiğine soğuktur *Örnek olsun diye, örnek istemez ya, söylüyorum *Bir kuş, bir çiçek, bir böcek ,ne bileyim ben, her şey onun ilgisini çekiyordu *Ben de Ankara’da, o güzelim başkentte, beş yıl kaldım I)Yazıda tırnak içine alınmamış aktarma cümlelerin sonunda tırnak işareti yerine kullanılır: *Minareyi çalan kılıfını hazırlar, diyordu *Artık sevmeyeceğim,dedi i)Cümle başında kullanılan “evet,hayır,yok,yoo,peki,tamam,hayhay,olur, haydi,elbette…” gibi sözcüklerden sonra kullanılır: *Hayır, bu işi sevmedim *Evet, yarın sınavsınız *Yoo,işte bunu yapamam, dedi 3NOKTALI VİRGÜL(: a)Birbirine bağlı olmakla birlikte her biri kendi içinde bağımsız cümlelerin arasında kullanılırBu tip cümleler birbirini açıklayan,güçlendiren ,biri diğerine örnek olan cümlelerdirBu kullanım özellikle atasözlerinde görülür *Yer üst üste iki kez sarsıldı; halk korkuyla sokaklara fırladı *Kısa bir konuşma yaptı; dinleyiciler onu uzun uzun alkışladı *Horoz ölür; gözü çöplükte kalır *Yalancının evi yanmış;kimse inanmamış b)Virgülle ayrılmış sözleri ya da söz gruplarını farklı sözlerden ya da söz gruplarından ayırmak için konur *Sayısal derslerden matematiği,fiziği; sözel derslerden Türkçeyi, coğrafyayı çok seviyorum *Ahmet Haşim, Cenap Şehabettin sembolist; Tevfik Fikret ,Yahya Kemal parnasyen şairlerdendir *Erkek çocuklara Ali,Murat,Serhat; kız çocuklarına ise Yeşim,Senem,Serpil adları verilir c)Ögeleri arasına virgül konmuş sıralı cümleleri ayırmada kullanılır: *Sevinçten, heyecandan içim içime sığmıyor; bağırmak,kahkahalar atmak,ağlamak istiyorum *At ölür, meydan kalır;yiğit ölür , şan kalır *Kel ölür , sırma saçlı olur ; kör ölür , badem gözlü olur d)Önceki cümleye “fakat,oysa ,lakin,ancak,çünkü…” gibi bağlaçlarla bağlanan cümlelerde bağlaçlardan önce kullanılır: *Bu romanı inceledim ;fakat pek beğendiğimi söyleyemem *Köye sen git;ancak orada çok fazla kalma *Kazanacağım ;çünkü çok çalışıyorum NOT: Noktalı virgül, yukarıda sayılan bağlaçlardan önce kullanıldığı gibi bunların yerine de kullanılabilir *Bugün erken yatmalıyım;yarın sınav var *İşinle ne kadar küçük olursa olsun ilgilen; hayattaki tek dayanağın odur *Sıkı giyinin ;dışarısı çok soğuk e)Öğeler arasında anlam karışıklığını önlemek için kullanılır: *Murat;Hasan ,Ali ve Osman’dan daha çalışkanmış *Elma;armut,muz ve üzümden yararlıdır f)Özneden sonra virgüllerle ayrılan eş görevli sözcükler varsa ,özne noktalı virgülle ayrılır *1yeni grubunun en ünlü temsilcilerinden olan Orhan Veli ; dili çok iyi kullanan ,okuyucuyu değişik bir romantizme sürükleyen , güçlü bir şairdir Not: Noktalı virgülden ve virgülden sonra gelen sözcükler – özel isim değil iseler- küçük harfle başlarDiğer noktalama işaretlerinden sonra gelen sözcükler büyük harfle başlar 4İKİ NOKTA( : a)Bir cümle veya sözcükten sonra yapılacak açıklamalardan önce kullanılır *Şimdi herkes ona şöyle sesleniyordu:Atmaca Kamil *Bence bu cinayetin iki nedeni olabilir:Birincisi namus meselesi,ikincisi çıkar kavgasıdır *Demokrasinin tek dayanağı vardır: O da özgürlüktür b)Alıntı cümlelerden önce kullanılır *Bu sanatçının romanla ilgili şu sözünü anmadan geçemeyeceğim:“Roman yol boyunca gezdirilen bir aynadır” *Hacı Bektaş-ı Veli:“Eline,beline,diline sahip ol” demiş b)Öykü ve romanlarda konuşma çizgisinden önce kullanılır: *Süleyman Çavuş: ---- Bırak açma o bahsi ,dedi Kooperatif katibi kaşlarını çattı: ---- Yoo, böyle deme Süleyman Çavuş Not:İki noktadan sonra yapılacak açıklama bir cümle niteliğinde değilse küçük harfle başlar *En çok sevdiğim meyvelerden bazıları şunlardır:muz,elma,portakal… 5KESME İŞARETİ( ’): a)Özel adlardan sonra gelen çekim eklerini ayırmada kullanılır: *Yakup Kadri’nin Yaban’ı Kurtuluş Savaşı dönemini anlatır b)Kısaltmalardan sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır *KKTC’yi her alanda destekliyoruz *Yarın ABD’ye gidecek NOT:Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu;büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır *kg’dan *PTT’ye NOT:Sonunda nokta bulunan kısaltmalar, kesme işaretiyle ayrılmaz * vbleri *madsi *Almdan *İngyi c)Her türlü rakamdan sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır *36’nın ortak bölenleri nelerdir? *Sen 9’uncu sınıfta mı okuyorsun? UYARI: Özel isimler yapım eki aldıklarında kesme işaretiyle ayrılmazYapım ekinden sonra gelen çekim ekleri de ayrılmaz *Ankaralıdan *Konyalım *Amerikalılar *İslamcı *Aligil NOT:-ler eki –gil yapım ekinin yerini tutarsa kesme işaretiyle ayrılmaz *Dün Alilere gittim *Sınıftaki Ali’ler ayağa kalksın NOT:Özel adlar yerine kullanılan ‘o’ zamiri cümle içinde büyük harfle yazılmaz ve kendisinden sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılmaz *Ben onun ne kadar kibirli biri olduğunu bilmez miyim? d)Bazı sözcüklerde anlam karışıklığını önlemek için kullanılır: *Osmanlılarda kadı’nın önemli bir yeri vardır *Pencereden kar’ı seyrediyorum e)Seslerin konuşma sırasında ya da şiirde vezin gereği düştüğünü göstermek için kullanılır: *N’apalım *N’eylersin *N’etsin *Vardı m’ola sevdiğim yurduna 6SORU İŞARETİ(?): a)Soru bildiren cümle veya sözcüklerin sonunda kullanılır, cümle sözde soru cümlesi de olsa yani karşıdan bir cevap beklenmese de cümlenin sonuna soru işareti konur *Türk edebiyatının ilk yazılı belgesi nedir? (cevap bekliyor:gerçek soru cümlesi) *Bu havada dışarı mı çıkılır? (cevap beklemiyor:sözde soru cümlesi) *Böyle bir adama nasıl güvenirsin? (cevap beklemiyor:sözde soru cümlesi) *Seni hiç sevmez olur muyum? (cevap beklemiyor:sözde soru cümlesi) *Bu kitapları ona mı vereceğim? (cevap bekliyor:gerçek soru cümlesi) b)Kuşku duyulan bilgilerin yanına ya da bilinmeyen bilgiler yerine parantez içinde konulur *Kayıkçı Kul Mustafa (?-1658?) halk edebiyatımızın destan şairlerinden biridir *Karacaoğlan’ın Güneydoğu Anadolu’da (?) yaşadığını söylüyor UYARI: İçinde soru sözcüğü olsa bile , bir cümle soru anlamı taşımıyorsa sonuna soru işareti konulmaz *Neden gittiğini bilmiyoruz *Bana nasıl çalışacağımı söylemedin 7ÜNLEM(!): a)Şaşma , korku, kızma ,heyecan,sevinme… gibi duyguları dile getiren cümlelerin sonunda kullanılır: *Dur,bir yanlışlık yapmayalım! *Git başımdan seni görmek istemiyorum! *Eh, hayırlısı neyse o olsun! *Lanet olsun böylesi işe! *Böyle maç olmaz olsun! *Yaşasın ,sınavı kazanmışım! b)Küçümseme , yerme,alay etme amacıyla parantez içinde kullanılır: *Akla durgunluk verecek reklam kampanyalarıyla büyük(!) sanatçılar yaratılıyor *Bu kasabada onun ne kadar akıllı(!) olduğunu bilmeyen mi var? 8ÜÇ NOKTA(…): a)Herhangi bir nedenle bitmemiş ya da okuyucunun anlayışına bırakmak için bitirilmemiş cümlelerin sonuna konur *Şu bahar yağmurları bir gelse… *Birdenbire karşımıza çıkıveren yeşillik denizi… *Karşı sahilde mor,fark olunmaz sisler altındaki dağlar,korular, beyaz yalılar…Bunları seyretmek bana huzur veriyor b)Birtakım örnekler sayıldıktan sonra “vb” anlamında kullanılır: *Binanın tepesinden neler görünmüyordu ki:caddeler,sokaklar,evler,insanlar… *Bu köyün insanları konukseverdir,alçakgönüllüdür,iyidir… c)Söz arasında söylenmek istenmeyen sözler yerine kullanılır: *Şu … adamı gözüm görmese iyi olacak *Kılavuzu karga olanın burnu b…tan çıkmaz 9TIRNAK İŞARETİ( “… ”): a)Aktarma söz ya da cümleler tırnak içinde gösterilebilir *Sanatçının şu sözünü unutmamak gerekir:“Gerçek uygarlık insanın yüreğinde değilse hiçbir yerde yoktur” b)Önemi belirtilmek istenen sözcükler , terimler tırnak içinde gösterilir * “Bayrak” bir ulusun bağımsızlığını simgeler *Günümüzün en önemli sorunlarından biri de “çevre kirliliği”dir c)Yazıda geçen eser adları tırnak içine alınabilir: * “Çalıkuşu” Anadolu gerçeğinin tüm çıplaklığıyla anlatıldığı bir romandır NOT:Tırnak içindeki söze ek gelirse tırnaktan sonra gelir, kesme işareti kullanılmaz *Reşat Nuri Güntekin’in “Acımak”ını okumanızı tavsiye ediyorum NOT:Tırnak içindeki cümlenin içinde bir tırnak daha kullanmak gerekirse ikinci tırnak tekli olur * “Ahmet Mithat Efendi halkı eğitmek istediğinden:‘Sanat toplum içindir’der” 10PARANTEZ(AYRAÇ) ( ): a)Cümle içindeki açıklamalar parantez içinde gösterilebilir: *Adana ve yöresi (Çukurova) ülkemizin pamuk ambarıdır *Böyle sözcüklere (yansımalara) her dilde rastlanır b)Bir sözcüğün eş anlamlısı parantez içinde verilebilir: *Türk Dil Kurumu yerbilim (jeoloji) ile ilgili terimleri bir kitapta toplamış *Tezat (abartma) edebiyatta en çok kullanılan sanatlardan biridir c)Bir kişiden söz edilirken doğum ve ölüm tarihleri parantez içine alınır: *Yakup Kadri Karaosmanoğlu (1889-1974) teknik yönden kusursuz romanlar yazdı d)Yabancı sözcüklerin okunuşu parantez içinde gösterilir: *Bacon (Beykın) denemeleriyle ün kazanmıştır e)Tiyatro metinlerinde hareketleri anlatan bölümler parantez içinde gösterilir: *Adam—(Yerinden kalkar ,suratını asarak):Sen ne diyorsun beyefendi? NOT:Parantez içine alınan bölüm içinde tekrar parantez açılması gerekirse ilk önce köşeli parantez açılır ve sonra köşeli parantez kapatılırAradaki parantez normal olur *Tasavvuf edebiyatının bu çok önemli sanatçısı[Yunus Emre(13-14yy)] yaşadığı dönemde evrenselliği yakalamıştır 11KISA ÇİZGİ(-): a)Bir olayın başlangıç ve bitiş tarihleri arasına konur *Bu savaş 1859-1870 yılları arasında olmuştur b)Birbiriyle ilgili ülke,şehir ya da kavramlar arasına konur *Adana-Ceyhan arası kaç kilometre? *Türkiye-İran ilişkileri gelişiyor c)Cümle içindeki arasözlerin ve aracümlelerin başında ve sonunda virgül,parantez kullanılabileceği gibi kısa çizgi de kullanılabilir *Şiir ve romanla ilgili düşüncelerimi –sen de bilirsin ki- ona uzun uzun anlatmıştım d)Cümle sonunda satıra sığmayan sözcüklerin bölünmesinde kullanılır …………………………………………söyledik- lerimi unutma e)Dilbilgisinde eklerden önce ve mastar halindeki fiillerden sonra kullanılır * “Kulaklık” sözcüğündeki –lık yapım eki bir alet ismi yapmıştır *Işık sözcüğü, ışı- fiilinden türemiştir f)Osmanlıca tamlamalarda kullanılır *Aslında Servet-i Fünun ve Fecr-i Ati dönemi ,edebiyatımızda yeni bir soluktur 12UZUN ÇİZGİ(---): Konuşma metinlerinde konuşmaların başında kullanılır ----Bu kitabı okudun mu? ----Hayır okumadım ----Okumanı tavsiye ederim ,çok güzel |
|