Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anı, türünün, özellikleri

Anı Türünün Özellikleri

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Anı Türünün Özellikleri

Anı Türünün Özellikleri
Anı Nedir - Anı Türünün Tarihi Geçişimi - Anı Türü Temsilcileri

Bir Kimsenin,Başından Geçen Ya Da Kendi Döneminde Ortaya Çıkan Olay Ve Olguları Bilgilerine,Gözlem Ve İzlenimlerine Bağlı Kalarak Anlattığı Düzyazı Türüdür

Türün Doğuşunda,Yaşanılmış Olanı Başkalarıyla Paylaşma Eğiliminin Yanısıra,Geçmişi Sorgulama,Onu,Belleğin Yardımıyla Dilde Yeniden Sergileme İsteğinin De Payı Vardır

İnsan,Kendi Kendisiyle Olan İlişkisinde Bile Yalın,Katıksız Bir İçtenlik Kurmakta Zorlanan Bir VarlıktırBu Yüzden Pek Çok İnsan,Bu Türde Aranan,Susanan Niteliğin İçtenlik Olduğunu Bile Bile,Kendisinden Kaçamaya ÇalışırSonuçta Yazıya Dökülen,Olduğumuz Değil Olmak İstediğimizdirGeneldeki Bu Olumsuzluğa Karşın İnsanın Kendisinden Kaynaklanan Bu Zorluğu Aşarak Bu Türün En Yetkin Örneklerini Veren Pek Çok Yazar Olmuştur

Yaşanmakta Olanı Değil Yaşanmış Olanı Anlatır AnıcılarBunun İçin De ?Geçmişin Tanıklığını?yapmış Olurlar

?Anılarını Yazanların Tek Kaynağı Bellekleri DeğildirKimi Anıcılar,Gerçeğe Bağlı Kalmak İçin Anlattıklarıyla İlgili Mektuplardan,Kimi Belgelerden,Dergi Ve Gazetelerden,Tanık Kişilerde,Kimi GünlüklerdenYararlanırlarAma ç,Gerçeklik Ve İnandırıcılığı Artırmaktır?

Tanzimattan Bu Yana Anı Türündeki Yapıtlardan Bazıları Şunlardır:
Defter-İ Amal(Ziya Paşa),Ömer?in Çocukluğu(Muallim Naci),Muharrir,Şair,Edip;Eşkal-İ Zaman,Falaka(Ahmet Rasim),Kırk Yıl,Saray Ve Ötesi(Halit Ziya Uşaklıgil),Edebiyat Hatıraları(HCahit Yalçın)Çankaya(Falih Rıfkı Atay),Gençlik Ve Edebiyat Hatıraları(YKadri Karaosmanoğlu)Çocukluğum,Gençl iğim,Siyasi Ve Edebi Hatıralarım(Yahya Kemal Beyatlı)Portreler,Bizim Yokuş(Yusuf Ziya Ortaç)Kerkük Anıları(Ahmet Hamdi Tanpınar)Acılı Kuşak(Mehmed Kemal)Perde Aralığından,Olur Şey Değil(Nadir Nadi)Şair Dostlarım(Oktay Akbal)Ah Beyoğlu Vah Beyoğlu(Salah Birsel)Benden Yaşayanlar(Rauf Mutluay)

Eski Yunan Edebiyatında Ksenophon?un(MÖ 3Yy)Anabasis Adlı Yapıtı,Bu Türün İlk Örneklerinden SayılırEski Türk Edebiyatında İse Bu Türün İlk Önemli Örneği Babür Şah?ın (1480-1530) Anılarını İçeren Babürname?dirEbülgazi Bahadır Han?ın Şecere-İ Türki Adlı Yapıtı Da Bir Anı Kitabıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com