Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgisi, cumhuriyetin, detayli, halifeliğin, ilani, kaldirilmasi, tarih

Cumhuriyet'in İlani Ve Halifeliğin Kaldirilmasi Detayli Tarih Bilgisi

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Cumhuriyet'in İlani Ve Halifeliğin Kaldirilmasi Detayli Tarih Bilgisi

I* CUMHURİYET'İN İLANI ve HALİFELİĞİN KALDIRILMASI

1*- CUMHURİYET 'İN İLANI :

A* - NEDENLERİ : Kaynakwh: > Halifeliğin Kaldırılması

-Saltanatın kaldırılması ile artan Muhalefet Meclis Hükümeti Sis*temini işlemez hale getirmişti

-23 Nisan 1920'de TBMM'nin açılışı ile Cumhuriyet fiilen doğduğu halde bölünmelere neden olmamak için rejimin adı konulmamıştı

-Muhalefetin eski rejimi savunması ve devlet başkanı olarak hali*feyi görmeye başlamaları Cumhuriyet'in ilanı nedenlerini oluşturur Kaynakwh: > Halifeliğin Kaldırılması

B* - CUMHURİYET 'İN İLANI İÇİN ATILAN ADIMLAR :

-9 Eylül 1923'te yeni Türkiye Devleti'nin ilk siyasi partisi kuruldu (SHP)

-1 Ekim 1923 'te Türk 0rdusu İstanbul 'a girdi

-13 Ekim 1923'te Ankara başkent yapıldı

-25 Ekim ı923'te Başbakan Rauf Bey istifa etti

-Meclis, 26-28 Ekim günleri hükümet bunalımına bir çözüm bulama*yınca M Kemal ' den soruna çözüm bulmasını istedi M Kemal daha önce hazırladığı kanun teklifini 29 Ekim ' de TBMM 'ye sundu Yapı*lan görüşmeler sonucunda kanun teklifi kabul edilerek Cumhuriyet ilan edildi

C-* CUMHURİYET ' İN İLANI İLE ;

-Devlet rejiminin adı konuldu

-Devlet Başkanlığı sorunu çözümlendi

-Meclis Hükümeti Sistemi yerine Kabine sistemi getirdi

-İstanbul ile Ankara arasındaki ayrılığa son verildi

-Demokratikleşme yolunda önemli bir adım atıldı

-Yapılacak devrimler için ortam hazırlandı

-Yeni Türk Devleti 'nin ilk Cumhurbaşkanı M Kemal, ilk başbakanı İsmet İNÖNÜ, ve ilk TBMM başkanı Ali Fethi 0KYAR'dır

2-* HALİFELİĞİN KALDIRILMASI : (3 MART 1924 )

-HzMuhammed 'den sonra dini ve siyasi işler Halifeler tarafından yü*rütülürdü İlk dört Halife seçim yoluyla (Biat ) seçilmişken Emevilerle birlikte saltanat sistemine dönüştürüldü Yavuz'un Mısır’ı fethi ile birlikte Halifelik 0smanlılara geçti 0smanlı Padişah*ları Sultan-Halife ünvanı ile bütün İslam dünyasına egemen olmaya çalıştılar XX yüzyıla gelindiğinde Halifeliğin dinsel gücü kal*mamıştır

*

A-* HALİFELİĞİN KALDIRILMASI NEDENLERİ :

Halifelik Laik düzene geçişte önemli bir engeldi

TBMM ile ulusal bir Devlet kurulmuştu Ulus birliğine dayanan bu devlette dinsel birlik belirleyici olamazdı

Saltanatın kaldırılması ile hali e seçilen Abdülmecid Efendi'*nin TBMM aleyhine çalışması ve saltanata bağlı olanları yanına toplaması

-3 Mart 1924 'te çıkarılan bir kanun ile Halifelik kaldırıldı

Ve 0smanlı Hanedan üyelerinin yurt dışına çıkarılması kararlaş*tırıldı

B*- HALİFELİĞİN KALDIRILMASI İLE :

-Devlet ve Toplum yapısının laikleşmesinde önemli bir adım atıldı -Devrim hareketleri için en büyük engel olan Halifelik Kurumu ortadan kaldırıldı

-Daha bağımsız bir dış politika izleme imkanı doğdu

-Eski rejime dönüş yolları kapatıldı

C*- HALİFELİĞİN KALDIRILMASI SIRASINDA KABUL EDİLEN DİĞER KANUNLAR:

a ) Tevhidi Tedrisat kanunu

b ) Şer ' iye ve Evkaf Vekaleti ' nin kaldırılmasına dair Kanun

c ) Erkanı Harbiye Vekaleti ' nin kaldırılmasına dair Kanun

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com