Kalkankaya Köyü Posof Ardahan Tanıtımı |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kalkankaya Köyü Posof Ardahan TanıtımıKalkankaya Köyü Posof Ardahan Kalkankaya, Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı bir köydür Tarihi Köyün eski bir yerleşim yeri olduğu, etrafındaki harabe kalıntıları ve kilise kalıntılarından anlaşılmaktadır Bir zaman ıssız kaldığı köye ilk gelen ailelerin burasını ormanlık saha olarak buldukları rivayetlerden anlaşılmaktadır Söylencelere göre köye ilk gelen aileler Gürcistan'ın Ahıska ilinden gelen Düleler, Ahıska'nın Abastuban ilçesinden gelen Kahrimanlar ve Ahıska'nın Ude köyünden gelen Mevlüt Ustagil sülaleleri gelerek, Aşağı Mahallede ormanı temizleyerek yerleşmişler Hacı Ahmetler sülelesi de Ahıska'nın Orcoşan köyünden gelerek Yukarı Mahelledeki kilisenin yanında yerleşmişler Köyü oluşturan diğer sülalelerde Ahıska, Acaristan ve Posof'a bağlı Kumlukoz, Gümüşkavak ve Kayınlı köylerinden gelerek köyü oluşturmuşlar Köyün eski adı Petoban'dır Kültür Köyün geleneklerine son derece bağlı olup, eğitim seviyesi oldukça yüksektir Köyden çok sayıda Milletvekili, Hakim, Doktor, Mühendis, Milli Eğitim Müdürü, Eğitimci vb gibi her meslekte köyden yetişmiş insanlar vardır Coğrafya Ardahan iline 98 km, Posof ilçesine 17 km uzaklıktadır İklim Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 93 2000 130 1997 150 Bugün köyde oturan nüfus köy halkinin ancak %5'ini bile oluşturmamaktadır Diğer köy halkı ise Türkiye'nin çesitli il ve ilçelerinde yaşamını sürdürmektedir Bursa'nın İnegöl ilçesi başta olmak üzere İstanbul, Kocaeli, Ankara, İzmir, Ardahan, Kars, Eskişehir ve Aydın illeri de başta olmak üzere Türkiye'nin bütün bölgelerinde Kalkankaya'lılar mevcut olup yurt dışında da, Almanya başta olmak üzere Avrupa'da Belçika, Hollanda ve Fransa gibi ülkelerde yaşamını sürdürmektedirler Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır Altyapı bilgileri Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır Köyün içme suyu şebekesi vardır, kanalizasyon şebekesi yoktur Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yolun 10 km'lik kısmı asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır |
|