Yakacık Köyü Merzifon Amasya Tanıtımı |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yakacık Köyü Merzifon Amasya TanıtımıYakacık Köyü Merzifon Amasya Bilgiler Nüfus 1025 [1] (2007) Koordinatlar Posta Kodu 05300 Alan Kodu 0358 Yönetim Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi İl Amasya İlçe Merzifon Web Sitesi [2] Yakacık, Amasya ilinin Merzifon ilçesine bağlı bir köydür TARIHI eski adı muşruf olup sonradan yakacık adını almıştır köyün tarihi çok eskidir köy 3 sülaleden kurulmuştur bunlar eseler,köseler,birde musalar vardır köyün yakın yrinde yerleşen dibalan yaylası tellioglu köyü birde inalan (derealan) köyünden gelenler ve gümüşhaden gelenler vardır Yemekleri Köyün genellikle bayramlarda ve düğünlerde yapılan keşkeği, haşhaşlı çöreği meşhurdur bide semaver çayı çok güzel olurve özelliklede bakraç ayranı içilir (yoresel şive olarak -heri- kelimesi meşhurdur)pıtıl sacüstü bişi somun baslıca tüketilen hamur işlerindendir Coğrafya Amasya iline 48 km, Merzifon ilçesine 3 km uzaklıktadırKöyün kuzeyinde Gökoluk ormaniçi dinlenme ve piknik alanı ile Plasent Hill ormaniçi dinlenme ve piknik alanı bulunmaktadırmuşruf köyü merzifonun en büyük üç köyünden birisidirmerzifon içinde önemli köylerimizden birisidiryani musruflu olmak bi ayrıcalıktıryazın yaylaları çok güzel ve serin olur bu yaylalar kabakçı, akbel, dibalan, kırk dilim, çukur yurt'tur,çamısökü İklim Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedirfakat yazları kurak geçer ve karasal iklim görülür Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri 2009 1021 2007 1025 2000 1148 1997 1023 Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır ve inşaat ustalarıda kendilerini geliştirerek önemli şirketlere iş yapmaktadırbunun yanında eskiden gecimini ormancılıkla sağlamıstır ama son zamanlarda bu işi yapan yok denecek kadar azdır Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır 2009 - Abdurahman KOÇ 2004 - Recep AY 1999 - Kemal ZENGİN 1994 - Abdulkadir YALÇIN 1989 - Recep AY 1984 - Recep AY Altyapı bilgileri Köyde, ilköğretim okulu vardır ve kullanılmaktadır fakat sadece ilköğretim beşe kadar eğitim verilmektedir taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır |
|