Otlu Börek Tarifi |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Otlu Börek TarifiOtlu Börek Tarifi Malzemeler 1/2 su bardağı yoğurt 1/2 su bardağı sıvı yağ 2 su bardağı su 6 su bardağı un 2 yemek kaşığı limon suyu (veya 2 kaşık sirke ) 1 tatlı kaşığı tuz İç malzemesi; ½ kilo ıspanak, ısırgan, gelincik, taze soğan (yoksa kuru soğan da olur) 250 gr beyaz peynir veya çökelek, Tuz, karabiber Yufkalara sürmek için; 1 su bardağı sıvı yağ Üzerine sürmek için; 4 yemek kaşığı yoğurt 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ Hamuru açmak için; Buğday nişastası ve un Hazırlanışı -Unu eleyip yoğurma kabına koyun Ortasını havuz gibi açıp içine yarım bardak sıvıyağ, yarım bardak yoğurt, limon suyu(sıkılacak) ve tuz koyun Üzerine azar azar su ilave ederek özlü bir hamur yoğurun -Hamurun üzerine nemli bir bez örterek 10 dakika dinlendirin Hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar kopartıp bezeler yapın(ben bezeleri küçük tutuyorum rulo yaptığımda tepsi boyunda oluyor) -Hamuru açmak için göz kararı nişasta ve unu bir kâsede karıştırın Bu karışım ile bezeleri tezgâh üzerinde ince açın -Açtığınız yufkanın üzerine kaşıkla sıvı yağ gezdirdikten sonra yufkanın her tarafına iç harcını serpin -Yufkayı bir tarafından başlayarak rulo yapıp sarın ve yağladığınız fırın tepsisine sıralayın Açtığınız diğer yufkaları da aynı şekilde sarıp tepsiye sıralayın -Bir kâsede yoğurt ve sıvıyağı karıştırıp böreklerin üzerine sürünÖnceden ısıttığınız fırında (200 derecede) böreklerin altı üstü kızarana kadar pişirin İç harcını: ıspanak, değişik otlar(ısırgan, gelincik, ebegümeci vs) taze soğan, peynir ve çökelek ile yapın İç harcını ister hafif kavurun ister çiğden yapın Çiğden yaptığımda otları elimde biraz ovuşturuyorum Ot bulamazsanız böreği sadece ıspanaklı yapabilirsiniz Not: Açtığınız yufkaları temiz bir bez üzerine serip biraz tepsertirseniz(kurutursanız) daha güzel oluyor Un miktarını ve diğer malzemeleri azaltarak daha az hamur yoğurabilirsiniz |
|