Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hakkında, zeaxantin

Zeaxantin Hakkında

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Zeaxantin Hakkında

Zeaxantin Hakkında

Zeaxantin retinada bulunan iki karotenoidden biridir Makula merkezinde en çok zeaksantin bulunur, periferal retinada ise daha çok lütein bulunur

Lütein ve zeaksantinin kimyasal formülleri aynıdır ve izomerlerdir ama stereozimer değillerdir İkisi arasındaki fark, üç halkalardan birindeki bir çift bağın konumudur Bu farktan dolayı lüteinin üç kiral merkezi vardır, zeaksantinin ise iki

Bir gıda katkı maddesi olarak zeaksantin bir gıda boyasıdır, E numarası

İzomerleri

Simetriden dolayı zeaksantinin (3R,3'S) ve (3S,3'R) stereoizomerleri aynıdır Dolayısyla zeaksantinin üç stereoizomerik biçimi vardır (3R,3'S) steroizomeri mezo-zeaksantin olarak adlandırılır

Zeaksantinin başlıca doğal biçimi (3R,3'R)-zeaksantindir Makula başlıca (3R,3'R) ve mezo-zeaksantin bulundurur ama az miktarda üçüncü, (3S,3'S) biçiminden de vardır

Göz hastalıklarıyla bağlantı

Düşük kan basıncı ile hem lütein ve zeaksantin konsantrasyonu, hem de yaşa bağlı maküler dejenerasyon arasında bağlantı olduğu epidemiyolojik olarak gösterilmiştir Bazı çalışmalar lütein ve veya zeaksantin takviyesinin bu hastalığa karşı koruyucu olduğunu göstermiştir

Doğal kaynakları

Zeaksantin doğadaki en yaygın karotenoid alkollerden biridir Mısır, safran ve çoğu başka bitkiye kendilerine has rengi veren pigmenttir Zeaksantin parçalanadığı zaman pikrkrosin ve safranal meydan gelir, bunlar safranın tadı ve aromasından sorumludur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com