Fiillerde Kip(Anlam) Kayması |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Fiillerde Kip(Anlam) KaymasıBir kipin, bir başka kip yerine kullanılmasıdır Bir başka ifadeyle; fiilin, çekimlenişine göre taşıması gereken anlamının dışına çıkmasıdır Bu anlam değişiminin daha iyi anlaşılması için, kiplerin temel anlamlarını bilmemiz gerekir: * -yor (Şimdiki zaman eki): Anlatışla eylemin aynı anda yapıldığını ifade eder: Kardeşim, kendi odasında ders çalışıyor (Cümlenin söyleniş anında "ders ça*lışma" işi de yapılıyor) * -di (Bilinen, görülen geçmiş zaman eki): Konuşulan andan önce gerçekleştiği kesin olan eylemleri anlatır: Murat Bey, az önce dışarı çıktı, ("çıkma" eylemi, konuşulan andan önce ger*çekleştiği bilinen olayı anlatmaktadır) * -miş (Duyulan, öğrenilen geçmiş zaman eki): Konuşulan andan önce birilerin*den, bir yerlerden duyulan, öğrenilen eylemleri anlatır: Gülşah Hanım, dün gitmiş köyüne, ("gitme" eylemi, konuşulan andan önce ya*pılan eylemin birilerinden duyulduğunu anlatır) * -ecek (Gelecek zaman eki): Konuşulan andan sonra gerçekleşecek eylemi an*latır: Yarın, İstanbul'a gideceğim * -r (-ar, -er, -ir, -ir -mez) (Geniş zaman eki): Eylemin bütün zamanlar için ge*çerli olduğunu anlatır: Gül bahçesini seyretmeyi çok severim Geniş Zamanda Kayma * Nasrettin Hoca bir gün pazara gider, ("gitmiş" yerinde) * Çocuk bir de bakar ki çantası yerinde yok ("bakmış") * Şimdi eve gider, parayı alıp gelirsin (Emir yerinde: git, gel) * Şimdi bırak, birkaç dakika sonra okursun (Gelecek zaman yerinde) * Acele etme, birazdan gideriz (Gelecek zaman yerinde) * Arabayı yazın alırız (Gelecek zaman yerinde) Şimdiki Zamanda Kayma * Burada cuma günleri pazar kuruluyor (Geniş zaman yerine: kurulur) * O, bu iyilikleri hep yapıyor (Geniş zaman yerine: yapar) * Annen yarın baklava yapıyor mu? (Gelecek zaman yerinde: yapacak mı?) * Pazarlığa girişiyorum, kafesi onun düşündüğü fiyata satın alıyorum, ("-dili" geç*miş yerine: giriştim, satın aldım) * Başat bir de bakıyor ki Tepegöz mışıl mışıl uyuyor, ("-miş'li" geçmiş yerine: bak*mış) * Atatürk, yine bir gün sanatçıları topluyor, onlarla sohbete başlıyor, ("-miş'li geç*miş yerine: toplamış, sohbete başlamış) Gelecek Zamanda Kayma * Bunu alacak, götürecek, dayına teslim edeceksin (Emir kipi görevinde: al, gö*tür, teslim et) * Ama çok dikkatli olacaksın (Gereklilik kipi görevinde: olmalısın) * Trafik tıkanmış olacak (Olasılık - tahmin anlamlı: olmalı) Not: Cümlenin bütünündeki anlam, özellikle zaman anlamlı zarflar, anlam kaymasını bulmada önemli bir ipucudur |
|