Prince Of Persia (Pc) - Oyun İncelemeleri |
10-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Prince Of Persia (Pc) - Oyun İncelemeleriEfsane der ki iyi ile kötünün birbiri ile olan savaşı neredeyse yaradılış kadar eskidir Ahriman, içindeki tüm kıskançlık ve nefret ile dünyaya karanlığı saldı Karanlık, birçoğunun kalbine kötülüğü ve yozlaşmışlığı işledi Hem öylesine işlemişti ki, bu çarpıklık gün geldi maddeye büründü, yeri, göğü ve toprağı sardı Uğursuz güruhu, karşısına çıkanı ya karanlığına kattı, ya da yok etti Güruh, Ahriman'ın gücüne güç kattı Hizmetkarları varoluşlarının sebebini görmeksizin, kendini ona hizmet etmeye adadı Ahriman, kimi seçilmiş hizmetkarlarına karanlığın güçlerini bahşetti Seçilmişler, Ahriman'ın iradesine hizmet etmek adına, güruh'a liderlik etti, Ormazd' a karşı savaştı Işığın tanrısı Ormazd karşısında birer birer yok olanseçilmişlerden anca birkaçı hayatta kaldı Seçilmişlerin ölümü ile sonunda Ahriman' da güçsüz kaldı ve düştü Ahriman' ın seçilmişleri, efendileri ile birlikte yüzyıllar boyunca Yaşam Ağacı' nın içinde tutsak kaldı Ancak yüzyıllar sonunda Ahriman ve hizmetkarları yeniden Ormazd' a karşı duracak gücü kendinde bulup, iyi ile kötünün bitmek bilmeyen savaşını yeniden başlattı Gitgide güçsüz düşen Ormazd' ın ise, ışığın adına yanında duracak bir kahramana ihtiyacı var İşte Jordan Mechner' ın 1989 yılında yarattığı Prince of Persia efsanesi, bügün yepyeni bir oyunla, buram buram Pers mitolojisi kokan bir biçimde karşımızda Prince ile tanıştığımız ilk günlerde kim derdi ki o piksel piksel dünya, bugün rüya misali bir görüntüye bürünsün Dünden bugüne Prince Geçmişten günümüze Prince of Persia oldukça uzun bir yol katetti Aslında bu yazıya Prince of Persia kronolojisi ile başlamam gerekirdi, ama tahmin ediyorum ki bu satırları okuyan birçok oyuncu bu konuya uzun süre önce hakim olmuştur Tabii aramızda Prince of Persia efsanesi ile yeni yeni tanışanlar da olabilir Üzülmeyin sizi bu konuda yarı yolda bırakmayacağım Eğer Prince of Persia' nın geçmişini öğrenmek adına ufak bir yolculuğa çıkmak, ya da bu konuda hafızanızı tazelemek isterseniz, buraya tıklayarak Prince of Persia' nın ön inceleme yazısındaki Prince kronolojisine ulaşabilirsiniz Hadi bakalım, ufak bir rötardan sonra yazımıza devam ediyoruz Son dönemde Ubisoft' un elinde yeniden şekillenen Prince efsanesi, bugün bambaşka bir biçimde yeniden karşımıza çıktı The Sands of Time, Warrior Within & The Two Thrones ile geçirdiğimiz uzun ve heyecanlı hikayenin sonuna geldik Ama ne mutlu ki bir hikayenin bittiği yerde, bir başkası başlayabiliyor Yazının başında yer alan satırlar, bir nevi yeni hikayenin özü diyebiliriz Aslen kardeş olan ışığın tanrısı Ormazd & karanlığın tanrısı Ahriman, varoluşun başından beri dengeyi bir arada tutan yegane şey Varoluşun devam edebilmesi için bu ilahi dengenin hiçbir zaman bozulmaması gerekiyor Ancak yeni Prince of Persia ile tanık olacağınız hikayede, Ahriman bu düzeni bozmak üzere elinden geleni yapıyor Oyunun senaryosu ile ilgili daha fazla detaya girmenin tehlikeli olduğunu düşündüğüm için, buradan sonrasını keşvetmek üzere sizlere bırakıyorum Giden geleni aratır mı ? Bakalım yeni Prince of Persia nelere kadir Yeni oyun ile ana karakterin değiştiğini söylemenin, şu dakikadan sonra bu yazıyı okuyan kimsede süpriz etkisi yaratmayacağına eminim Eski Prince' den memnun muyduk ? Evet, hemde nasıl Peki ya yeni Prince ? Sizin aranız nasıl olur bilmem ama benim yeni Prince ile aram gayet iyi Eski ile yeniyi karşılaştırmamız gerekirse, karakteristik özellikleri tamamen gözardı etmeyi tavsiye ediyorum Neden derseniz, elimizde yeni bir oyun, yeni bir hikaye ve yeni bir karakter var Her ne kadar bu yazı yeni Prince of Persia' nın arşive katmaya değer bir oyun olduğundan bahsedecek olsa da, yeni oyunun göze takılan bazı olumsuz yönleri de var Ve ben bu olumsuz yönlerin tamamen yeni oynanış biçiminden kaynaklandığını düşünmekteyim Neyse, işin o kısmına zaten az sonra geleceğiz Eski PoP üçlemesinde, ergenlikten olgunluğa uzanan yol boyunca Prince' in yanında olmuştuk Yeni oyunda tanıştığımız Prince ise geçmişini geride bırakmayı tercih eden ve hayatın onu sürüklediği gibi yaşayan biri Sonunda yolları bir şekilde Elika ile kesişiyor ve Prince kaderin onu sürüklediği bu noktada kendini bu hikayenin akışına bırakıyor Yeni hikaye, yeni Prince, eee bi de bizim bi tane yeni Prenses olacaktı ? Tamam, güzelliğine, çekiciliğine daha başından beri laf yok da, ben ne zaman bir Prenses lafı duysam irkilirim Sağolsun Ubisoft bugüne kadar bize şımarık prenses kaprisi yaşatmadı, umarım bir gün yaşamak zorunda kalmayız da :) Prenses Elika, ki kendisine Prenses denmesi yerine ismi ile hitab etmenizi tercih eder, Ormazd & Ahriman' ın geçmişi, bulunduğunuz mekan ya da gitmeniz gereken yer konusunda adeta ayaklı bir Google abidesi :) Elika, yeni oyunla tanık olacağınız bu hikayede kendisine oldukça iyi bir yer edinmiş Zaten senaryo bu açıdan öylesine kurgulanmış ki, Elika hiçbir zaman ana karakterin gölgesinde kaybolacak bir figüran gibi değil Elika, güzel, çekici ve bilgili olduğu kadar da marifetli bir kızımız Hatta hikaye boyunca Prince & Elika takım oyununu mükemmel bir biçimde götürüyor diyebilirim Öte yandan oyun sırasında ayağınıza dolanacak ya da yer yer hareket kabiliyetinizi sınırlayacak bir engel de teşkil etmiyor Hatta ve hatta yeni Prince' in hareket kabiliyeti, birçok noktada Elika' nın yardımı ile yürüyor diyebilirim Aynı durum dövüş sisteminde de geçerli tabii Oyunda ilerleyiş açısından " İlla ki buradan gideceksin arkadaşım! " şeklinde bir yaptırım olmaması da apayrı bir güzellik Ayrıca aklınız bir yerlerde kaldığı takdirde geri dönüşü mümkün olmayan noktalar olduğunu söylemekte oldukça güç Senaryo dahilinde seçtiğiniz yoldan ilerleyerek Ahriman' ın gardiyanlarını alt etmeniz ve bulunduğunuz noktalardaki Fertile Ground olarak adlandırılan noktaları Elika ile iyileştirmeniz gerekiyor İyileştirdiğiniz her noktadan sonra etrafta Light Seed olarak anlandırılmış ışık huzmelerini topluyorsunuz Yeterince Light Seed topladıktan sonra ise, sırayla tapınağın önünde bulunan 4 Ormazd mührünü açmanız gerekiyor Açılan her mühür ile daha önceden gidemediğiniz bazı bölgelere erişim sağlayabiliyorsunuz Öte yandan açılan her mühür ile bulunduğunuz mekanlarda göreceğiniz ufak mühürleri Elika ile birlikte kullanarak bazı noktalara daha kolay ve kısa bir şekilde ulaşabiliyorsunuz Çok övdük walla, başımıza birşey gelecek :) İşte genel hatları ile yeni Prince of Persia böyle Oyundaki akrobasi ve dövüş sistemini buraya kadar çok fazla ele almadık Dilerseniz buradan sonra bu konulara ve gözümüze takılan ufak tefek negatif etkenlere yoğunlaşalım Bildiğiniz üzere yeni Prince of Persia, Assassin's Creed motoru üzerine geliştirilen bir oyun oldu Ben dövüş sistemi ve oyundaki akrobasinin eksik kaldığı yönlerin çıkış noktasını burası olarak kabul ediyorum Eski PoP serisini oynayanlar şunu rahatlıkla hissedecektir ki, yeni Prince of Persia akrobatik hareketler yönünden eskilere göre çok basit kalmış Eski seriyi hatırladıkça insan bazen yeni oyunun kendi kendini oynadığı hissine kapılabiliyor Eski PoP serisinde Dagger of Time gibi bir lüksümüz vardı ama onun bile belli bir noktadan sonra sınırı vardı Yeni oyunda her düştüğüm yerde Elika' nın tutup beni geri çekmesi belki zaman kazandırdı, ama bir yerden sonra da sıktı Üstelik yeni oyunun kontrol hakimiyeti eskisine kıyasla çok kolay olduğu için oyunun genel zorluk seviyesi adına pek de tatmin olmadım Öte yandan bu Assassin's Creed tarzı dövüş sistemi de eski PoP serisine göre yavan kalmış Kimilerine göre Prince & Elika ikilisi çok daha güçlü gibi gözükse de, ben eski Prince' in dövüş konusunda daha gerçekçi, daha güçlü ve daha yaratıcı olduğunu düşünüyorum Ayrıca AC tarzı üzerine geliştirilen dövüş sistemi her ne kadar daha akıcı gözükse de, klasik " Bekle düşman 5-6 kere vursun, sonra saldır " döngüsünden pek de uzakta değil Eski PoP serisinin dövüş sistemini hatırlarsanız, onun daha esnek ve daha başarılı bir sistem olduğuna hemfikir olacağınıza inanıyorum Gerçi God of War I & II gibi iki şaheserden sonra pek çok oyunun dövüş sistemi benim gözümde sınıfta kalır Ahh Kratos kanka ahh! Yazı bitsin geliyorum yanına :) Görsel ve işitsel anlamda zirveye ulaşmış bulunmaktayız Eski PoP serisinden sonra yeni oyunun görsel anlamda çok büyük bir fark yarattığını söyleyebilirim Ben ki sıkı sıkıya takip ettiğim bir oyunun galerilerini gezerken, en çok artwork resimlerine bakmaktan keyif alırım Baştan aşağı artwork tadında bir oyun ile karşılaşmak bu açıdan benim için çok keyifli bir deneyim oldu Eski PoP serisinin gitgide güzelleşen grafikleri ve her seferinde daha da karanlık bir hale bürünen teması eminim hepinizin hoşuna gitmiştir Bir oyunun grafiksel anlamda oyuncunun gözünde yarattığı ilk izlenim iyi ise, inanın daha sonra bunu değiştirmek bir o kadar zordur Yeni oyunu oynamış olan birkaç kişiden, grafiksel anlamda eskiyi aradıklarını belirten yorumlar duydum Oyun hakkında size verebileceğim tek tavsiye, bugüne kadar gördüklerinizi ve önyargılarınızı bir kenara bırakın Yeni oyuna bambaşka bir oyun ya da yeni bir deneyim gözü ile bakın Bir süre sonra başta garipsediğiniz grafiklerin hoşunuza gideceğine eminim Müzik ve seslendirmeler konusuna gelince, PoP serisi her zaman bu konuda hayranlarını tatmin edebilen bir iş çıkarmıştır Yeni oyun için de aynı performansın sözkonusu olduğunu söylemek mümkün İnanın bu oyunun başında geçirdiğim saatler çok huzur verici saatler oldu Yolculuğun sonuna geldik Yazımı bitirmeden önce Ubisoft' a iki çift lafım var Yeni PoP çok başarılı, hatta bu tatta çıkardığınız birçok oyun genel anlamda başarıyı yakalayabilmiş durumda Ancak sırf tasarladığınız oyunlar daha fazla kişi tarafından oynanabilsin diye, bu tarz oyunlara yakışan akrobasiden ya da dövüş sisteminden çalmayın En azından bu oyunların zorluk seviyeleri konusunda dengeleyici biçimde mod seçenekleri sunulsun ki, geçmişe dönüp baktığımızda birşeyleri arkamızda bıraktığımızı hissetmeyelim Yeni Prince of Persia' yı artı ve eksileri ile gözden geçirdiğimde vardığım sonuç tamamen olumlu Evet, gözden kaçmayacak nitelikte eksi yönler var ki bunları sizlerle az önce paylaştım O eksiler yüzünden yeni PoP' a mükemmel diyemiyorum, ama kesinlikle her oyuncunun görüp geçirmiş olması gereken bir oyun Başında geçireceğiniz saatler sonrası yeni PoP ile vedalaşırken, yüzünüzde hoş bir gülümseme olacağına inanıyorum |
|