Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bâyezîdi, bistâmî, biyografisi

Bayezid-İ Bistami Biyografisi

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bayezid-İ Bistami Hayatı

Bayezid-İ Bistami Evliyanın büyüklerinden Silsile-i aliyye adı verilen büyük alimler silsilesinin beşincisi İsmi Tayfur, babasının ismi İsa, künyesi Ebu Yezid olup, lakabı Sultanü'l-arifin'dir Bayezid-i Bistami diye meşhur olmuştur 776 (H 160) veya 803 (H 188) senesinde Hazar denizinin güney sahillerindeki Bistam şehrinde doğdu

Bayezid-İ Bistami Küçük yaşta ilim tahsiline başlayan Bayezid-i Bistami, bir gün Kur'an-ı kerim okumak için gittiği mektepte okuduğu bir ayet-i kerime üzerine erkenden eve döndü Annesi niçin erken eve döndün diye sorduğunda; "Bir ayet-i kerime okudum Allahü teala kendisine ve sana hizmet etmemi emrediyor Bunun için hemen hizmete koştum Ya benim için Allahü tealaya yalvar, sana hizmet edeyim, yahut da bırak kendimi Allah'a vereyim" dedi Annesi de; "Seni Allahü teala için bıraktım, kendini yalnız O'na ver" dedi Bayezid-i Bistami hazretleri kendisini Allahü tealaya verdi

Bayezid-İ Bistami 846 (H 231) veya 875 (H 261) senesinde Bistam'da vefat etti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com