|
|
Konu Araçları |
bulunur, cümlenin, tümleci, zarf |
Cümlenin Zarf Tümleci Nasıl Bulunur , Zarf Tümleci Ne Demek |
10-21-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Cümlenin Zarf Tümleci Nasıl Bulunur , Zarf Tümleci Ne DemekCümlenin Zarf Tümleci nasıl bulunur , Zarf Tümleci ne demek Yüklemi yer, yön, zaman, durum, miktar, vasıta, şart, soru yönüyle tamamlayan zarflar, cümlede zarf tümleci olur: Bugün bana ise yarın sana Ne öğretirseniz öğretiniz ama doğru ve güzel öğretiniz Bugünlerde haberleri dinlemekten çok sıkılıyorum Bu çocuk annesinden izin almadan dışarıçıkıyor Ev sahibiyle aranız nasıl açıldı? Akıl, insanın külâhında bir çividir Ara sıra yumruk yemeden kafanın içine girmez Zarflar çekim eki almadan fiile doğrudan doğruya bağlanırlar Vasıta, eşitlik ve yön gösterme eki alan zarflarda bu ekler, hâl eki göreviyle değil; zarf-fiil göreviyle kullanılan eklerdir: Kapıyı vurdum ve içeri girdim İnsan eğitimle doğmaz ama eğitimle yaşar “İnsan, âlemde hayâl ettiği müddetçe yaşar” (Yahya Kemâl) “Geniş kanatları boşlukta simsiyah açılan Ve arkasında güneş doğmayan büyük kapıdan Geçince başlayacak bitmeyen sükûnlu gece” (Yahya Kemâl) Zarf tümleçlerini bulmak için yükleme ne zaman, nasıl, ne şekilde, ne gibi, neyle, kiminle, niçin, ne kadar, hangi yöne gibi sorular sorulur: Biraz geç kaldınız (ne kadar geç kaldınız?) Sabaha doğru, saat üçte geldi (ne zaman geldi?) Sora sora Bağdat bulunur (Bağdat nasıl bulunur?) Babasının dönüşünü tam iki ay, sabırsızlıkla bekledi(ne kadar, nasıl?) Kimseyi üzmek istemediği için sesini çıkarmıyor (niçin?) Maçı sayıyla kazandı (nasıl, neyle?) Edat grupları cümlede zarf göreviyle kullanıldığı için bunların edat tümleci olarak değil zarf tümleci olarak gösterilmesi uygundur |
|