Boşaltım Sistemini Organları |
10-21-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Boşaltım Sistemini OrganlarıBoşaltım Sistemi, Boşaltım Sistemi organları, Boşaltım organları, Boşaltım sistemi sıralaması, Boşaltım sistemini oluşturan organların başında süzme ve geri emme işlemini yapan böbrekler gelir Böbreklere ek olarak, böbrekleri idrar torbasına bağlayan artıkların geçtiği idrar kanalı (üreterler), artık maddelerin biriktirildiği idrar kesesi ve bunların vücuttan dışarıya atıldığı idrar yolu (üretra) boşaltım sistemindeki diğer organlardır İdrar kanalı, atar ve toplar damarlara ek olarak böbreklere bağlanan üçüncü bir damardır İdrar kanalı böbreklerden süzülen idrarı, idrar kesesine taşır İdrar kesesi idrar kanalının böbrekten getirdiği idrarın, dışarı atılmak üzere biriktirildiği yerdir İdrar yolu ise idrar kesesinde birikmiş olan idrarın dışarıya atılmasını sağlayan bir bölümdür Boşaltım sistemini oluşturan organların dışında boşaltım fonksiyonu olan diğer yardımcı organlar akciğerler, deri ve kalın bağırsaklardır Boşaltım sisteminde artık maddelerin izlediği yol şöyledir: Böbrekler -> İdrar kanalı -> İdrar kesesi -> İdrar yolu |
|