|
|
Konu Araçları |
bilmeliyim, depresyon, hakkında, hamilelik, neler, postpartum, sonrası |
Hamilelik Sonrası Depresyon Postpartum Hakkında Neler Bilmeliyim? |
10-19-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hamilelik Sonrası Depresyon Postpartum Hakkında Neler Bilmeliyim?Hamilelik Sonrası Depresyon Postpartum Hakkında Neler Bilmeliyim? Doğum sonrası kadında oluşan; fizyolojik, hormonal ve ruhsal değişiklikler, kadınların hayatları boyunca yaşadığı en önemli dönemlerinden biridir Özellikle uykusuzluk, uyku düzeninin bozulması, hep tetikte olma, sosyal hayatın ve özgürlğün kıtlanması, iş yükünün artma, yeterli anne olabilme (süt verebilen, emziren ) kaygısı, vucut değişikliklerine ikincil gelişen özgüven ve çekicilik kaybı gibi durumlar yaşanabilmektedir Bu değişimler toplumda “olması gerektiği gibi, doğal bir süreç” gibi algılansa da anneleri tehdit eden hormonal ve fizyolojik değişimler ruhsal bozukluklara zemin hazırlar, ortaya çıkışını ve tekrarlamasını kolaylaştırır Doğum sonrası kadınların % 60-80'nde (yarısından fazlasın da gibi de belirtilebilir) loğusalık hüznü (maternity ya da baby blues) adı verilen hafif bir depresyon tablosu ortaya çıkabilir Genellikle doğumdan birkaç gün sonra ortaya çıkar ve yaklaşık olarak 10 gün kadar sürer Belirtileri; kolay ağlama, her an ağlayacak gibi hissetme, konsantrasyon güçlüğü, yorgunluk, uyku bozukluğu, sıkıntı hali, başağrısı gibi vucutta ağrılar şeklinde görülebilir Genelikle tedavi gerektirmez 10-15 gün içinde kendi kendine kaybolur Bazen tablo bu kadar hafif seyretmez ve daha ciddi bir depresyon tablosu ortaya çıkar Doğum sonrası kadınların % 10-20'sinde yaşanmaktadır Başlangıcı genellikle doğumdan sonraki 4-6 hafta içinde olur ama ilk 6-9 ay içinde ortaya çıkanlar da mevcuttur Bazen loğusalık hüznünü takiben ortaya çıkmaktadır Belirtileri moral bozukluğu, isteksizlik, yetersizlik düşünceleri, ağlama, duygusal değişkenlik, inatçı uyku bozukluğu, iştah azalması, yoğunlaşma ve konsantrasyon bozukluğu, bebeğe zarar verme düşünceleri ve bebeği istememe olabilir Genellikle bu belirtiler en az 2 hafta ya da daha uzun süreli olarak anneyi etkilerse postpartum depresyon tanısı konur Acil olarak annenin uzman bir psikiyatrist tarafından değerlendirilmesi ve tedaviye alınması gerekir |
|