Karaman Manileri - Karaman Halk Manileri |
10-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Karaman Manileri - Karaman Halk ManileriKaraman manileri Karaman halk manileri Kara kara kazanlar, Kara yazı yazanlar, Cennet yüzü görmesin, Aramızı bozanlar * İğne ile kuyu kazdım, İçine düşeyazdım, Ayrılık mektubunu, Hem ağladım hem yazdım * Mendilim dalda kaldı, Gözlerim yolda kaldı, Ela gözlü sevdiğim, Bilmem nerede kaldı * Yazı yazdım yaz idi, Kalemim kiraz idi, Kusura bakma emmioğlu, Mürekkebim az idi * Kara koyun kuzuludur, Boynuzları yazılıdır, Çok bekletme Mehmet Ağa, Bacaklarım sızılıdır * Eski Cami direk ister, Söylemeye yürek ister, Benim karnım toktur ama, Arkadaşım börek ister * Fasulye fasıl olur, Yemesi nasıl olur, Anne beni eversen, Bak geçim nasıl olur * Sepet sepet yumurta, Sakın beni unutma, Unutursan küserim, Mektubumu keserim * Maydanoz ot değil mi, Yaprağı dört değil mi, Ben yârimden ayrıldım, Bu bana dert değil mi? * Karyolanın yayları, Ben sayarım ayları, Babam gelecek diye, Hazırladım çayları * Kaleden indim bu gün, Elimde kaynar güğüm, Ne vefasız yar imiş, Ne dün geldi, ne bugün * Kızın adı Melek'tir, Entarisi bir tekdir, Yakası açık olan, Sevdalıyım demektir * Elbisesi dar gelir, Dar sokaktan yar gelir, Ellemeyin yârime, Ayda yılda bir gelir * Damda durma oğlan, Bıyığın burma oğlan, Beni sana vermezler, Gönlünü yorma oğlan * Bahçelerde ısırgan, Gâvur değil, Müslüman, Uzat dilin öpeyim, Yemin ettim ısırmam * Portakal dilim dilim, Sevdiğim adın Selim, Selim benim olunca, Olurum telli gelin * Manava ayva gelmiş, Parası fazla gelmiş, Çok çalışın oğlanlar, Kızlara da zam gelmiş * Toplu iğnemin boladı, Sarığını kim doladı, Beş yüz asker içinde, Gönlüm seni diledi * Ben kalede kışlarım, Kırmalı mendil işlerim, Senin gibi besteciyi, Kirmanımda koşlarım * Arabası dört teker, Düz ovada sap çeker, Bekâr kalan oğlanlar, Gece gündüz ah çeker * Ben bir altın kutuyum, Yar yanında mutluyum, Verin benim yârimi, Üç gündür oruçluyum * Keklik gelir seke seke, Ayağında gümüş toka, Ben annemden ayrılmazdım, Ayırdılar çeke çeke * Tilki girdi kümese, Tavukları yemese, Genç kızların koynuna, Sakallılar girmese * Dilbeyandır köyümüz, Buz gibidir suyumuz, Kendimiz köylü ama, Şehirlidir huyumuz * Dağlarda ardıç kurusu, Dibinde keklik sürüsü, Yok mu bunun hiç kimsesi, Yoksa garip misin güzel * Iraftaki siniler, Piske vursam iniler, Askerdeki yârimin, Kulakları çiniler * Karyolanın yayları, Sayıyorum ayları, Yarim gelecek diye, Sayıyorum ayları * Makarada ipliğim, Asıyada benim kekliğim, Hiç aklımdan çıkmıyor, Kel satıdan çektiğim * Kiremit, kiremit gezerim Kiremitleri ezerim Çok konuşma kaynana Patates gibi ezerim * Dama çıktım dam iki, Yıldız saydım oniki, Ellerin yâri gelmiş, Hani bizim kör tilki * San kavun dilimi, Kim dokudu kilimi, Vallah billâh olacam, Mülazımın gelini * Mani benim ezberim, Kan ağlıyor gözlerim, Ben o yârin yolunu, Ölüne dek beklerim * Dereler akmasaydı, Gün gibi doğmasaydı, Ölüm Allah'ın emri, Ayrılık olmasaydı * Hay aparız, aparız, Gökten yıldız kaparız, Oruç tutmayanları, Kümeslere tıkarız * Meşe meşeye benzer, Meşe kamışa benzer, Şu Burunoba kızları, Gümüş kâseye benzer * Tarlaya soğan ekerler, Ekerler de biçerler, Gurbete giden kızın, Gözüne sürme çekerler * Karadağ’da kar kalmadı, Yüreğimde yağ kalmadı, Daha yazacağım çok idi, Mektubumda yer kalmadı * Oğlan gider oduna, Ali derler adına, Ali'ye bir kız bulduk, Ayşe derler adına * Aş yedim dilim yandı, döküldü kilim yandı, Ben kilimde değilim, Bahçede gülüm yandı * Karşıdan gelen oğlan, Kakülü sarkan oğlan, Gece gelme gündüz gel, Horozdan korkan oğlan * Yayla yolu bükülür gider, Zülüf gerdana dökülür gider, Bir yiğitte sevdiğin olmazsa, Ah çektikçe beli bükülür gider * Ev üstünde kedi gezer, Gezdikçe kiremit ezer, Mecik vurdum kafasına, Gözlerini bana süzer * Tokatın direği burmalı Altında divan kurmalı Bu evden bir çevre çıkacak Dört ucu birden sırmalı * Davuluma vurdum zırladı, Elimden mecik fırladı, Daha çok mani söyleyecektim, Arkadaşım beni zorladı * Kara koyun kuzuludur, Boynuzları yazılıdır, Çok söyleyeceğidim amma, Dizlerim sızılıdır * Çeşmeye kova koydum, Damla damla dolacak, Benim sevdiğim yârim, Şoför oğlan olacak * Bezeyi bezeledim, Siniye dizeledim, Anneciğim gözün aydın, Ben yâri tazeledim * Mani demeye geldim, Kaymak yemeye geldim, Meramım kaymak değil, Yâri görmeye geldim * Çini tabakta badem, Sarardım soldum neden, Çıktım yollara baktım, Ne gelen var, ne giden * Karşıdan gelen atlı, Altında kilim katlı, Annen baban sağ olsun, Hepsinden yer tatlı * Daldan dala atladım, San çiçek topladım, Çiçeklerim döküldü, Dere aldı götürdü * Dere boyu çalılık, Derede olur balık, Gel güzelim buraya, Bakma yüzüme alık * Eriği dalda koyan, Gözümü yolda koyan, Cennet yüzü görmesin, Bizi bu hale koyan * Arpa ektim biçemem, Yolum dardır geçemem, Yıldız kadar kız olsa, Gene senden geçemem * Köprüden geçemedim, Az doldur içemedim ,Sen benden geçtin amma, Ben senden geçemedim * Bir teneke ağızım var, Yazılacak yazım var, Demeye utanıyom, Şu oğlanda gözüm var * Balı pekmez mi sandın, Küpünden çıkmaz mı sandın, Büyüğün durur iken, Küçüğün gitmez mi sandın * Evimizin ardı yoldur, Gel testini burda doldur, Ayda yılda selam göndür, Kayıl oldum arkadaşım * Evimiz önü pınar, Dallarında bülbül oynar, Eyi geçin arkadaşım, Sonra eller seni kınar * Yaylaların çimen özü, Etrafı palaz izi, Bu ellerin kötü sözü, Ne deyelim a kardaşım * Evimizin önü asma, Asmanın dalma basma, Ben etmedim Allah etti, Gadın abam bana küsme * Irafa fincan koydum, İçine mercan koydum, Kaynanamın adını, Kuyruklu sıçan koydum * Yayladan geldim yorgunum, Ben bu feleğe dargınım, Yorgun değil ırgınım, gel güzelim oynayalım * Aş dediler, aştım dağı İç dediler, içtim ağı Yıkılası gurbet dağı, Bizi birem, birem etti * Keçi bağladım meşeye, Tıkır tıkır gevşeye, Benden ağır selam söylen, Güzel gözlü Ayşe'ye |
|