S A K A L |
10-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
S A K A LATATÜRK >>Sakal üzerine >> Atatürk Amasya ziyaretinde Vali konağında yörenin ileri >>gelenleri ile sohbette Bir ara tam karşısında oturan birine >>takılır >>gözleri Yaşı ellinin üzerinde bu adam beline kadar inen sakalıyla >>Atatürk'ün dikkatini çeker Ata, yanındaki valinin kulağına eğilip >>sorar; >>- Kimdir bu? >>Vali yanıt verir; >>- Efendim kendisi Şıh'tır Yörede çok hatırlısı vardır >>Atatürk Şıh'ı yanına çağırır ve; >>- Bak baba, imanın ölçüsü sakalın boyunda değildir Sunu rica etsem >>de en azından Peygamber efendimizinki gibi kısaltsan der ve eliyle >>de >>boyun altı hizasını gösterir >>Şıh; >>- Emrin olur Paşam diyerek yerine çekilir >> Aradan zaman geçer, bir aksam Atatürk Amasya'daki Şıh'ı hatırlar >>ve Vali'yi telefonla arayıp durumu sorar Vali nasıl söyleyeceğini >>bilememekle birlikte, Şıh'ın sakal boyunda en küçük bir kısalma >>bile olmadığını aksine kimselere el sürdürmediğini anlatır Atatürk >>telefonu kapatır, kağıdı kalemi eline alır ve az sonra nazırını >>çağırıp, yazdığı yazıyı Amasya Valiliği'ne tebliğ etmesini ister >>Ertesi gün >>Amasya'dan bir haber gelir ki Şıh Efendi Ata'yı görmek üzere >>Ankara'ya yola çıkmış >>Şıh gelir, Ata'nın karşısına çıkar Sakal tamamen kesilmiş, >>sinekkaydı bir tıraş olunmuş, saçlar kısaltılmış, kılık kıyafet >>bastan >>sona değiştirilmiş, bambaşka bir görünüme bürünülmüştür >>Atatürk'ün mesai arkadaşları bu değişimi anlayamaz ve Ata'ya >>sorarlar; >>- Aman Paşam, o Şıh ki sakalına el dahi sürdürmezdi, siz ne ettiniz >>de kökünden kesmesini sağladınız? >>Ata gülümser, sonra da yanındakilere dönüp; >>- Dün aksam Amasya Valiliği'ne bir yazı gönderdim ve Şıh'ı Afyon'a >>vali atadığımı bildirdim der >>Ardından da yeni bir yazı hazırlayıp nazırına bu yazıyı da Şıh'a >>vermesini söyler Yazıda söyle yazmaktadır; >>- İnancın ölçüsünün sakalda olmadığını anladığına sevindim Valilik >>meselene gelince, bugün koltuk uğruna kırk yıllık sakalından >>vazgeçebilen yarin başka şeyler için milletinden bile vazgeçebilir >>Seni böyle bir ikileme mahkum bırakmayalım Kal sağlıcakla |
|