![]() |
Empati Üzerine |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Empati ÜzerineSağlıklı bir iletişimin temel esasları vardır ![]() ![]() ![]() ![]() “Ortaokuldayken, sınıf arkadaşlarımdan birisiyle ciddi bir tartışmaya girdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O çocuğa nesnenin rengini sordu ![]() ![]() ![]() ![]() Öğretmen bu kez beni çocuğun yerine, onu da benim yerime geçirdi ![]() ![]() ![]() ![]() Karşımdaki kişinin bakış açısını anlamam için, kendimi onun yerine koymam gerekiyordu ![]() İletişimde hem kaynak hem de alıcı empatik davranışlar göstermelidir ![]() ![]() Empati nedir? Empatinin öğeleri nelerdir? Sorularına cevap bulmaya çalışalım ![]() “Empati, bir insanın, kendisini karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını doğru olarak anlaması, hissetmesi ve bunu ona iletme sürecidir ![]() ![]() ![]() _Empati kuracak kişi, kendisini karşısındakinin yerine koymalı, olaylara onun bakış açısıyla bakmalıdır ![]() ![]() ![]() _Empati kurmuş sayılmamız için, karşımızdaki kişinin duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamamız gerekir ![]() ![]() _Empati kuran kişinin zihninde oluşan empatik anlayışın, karşısındaki kişiye iletilmesi davranışıdır ![]() ![]() Halk arasında empati kurmayla ilgili güzel sözler var; “Benim yerimde sen olsaydın ne yapardın?”, “Kendine yapılmasını istemediğin bir davranışı sen de başkasına yapma ![]() ![]() Nasrettin Hoca bir gün eşeğinden düşer ve acıyla kıvranır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hoca bu düşüncesiyle eşekten düşenin çektiği acıyı, en iyi anlayanın yine eşekten düşen olacağını anlatmak istemiştir ![]() Empati kurarken karşılaşılan olayı yaşamış olmamız şart değildir ![]() ![]() ![]() Empatinin temelinde karşısındaki kişiyi dinleme vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toplumumuzda birbirini anlayan bireylerin olması dileğiyle ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Empati Üzerine |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Empati ÜzerineEmpati yeteneğini sonradan kazanabilmenin yolları: Açık uçlu sorular sormak Yöneltilen sorunun yanıtı, açıklama gerektiriyorsa, bu tür sorulara açık uçlu sorular denir ![]() ![]() ![]() ![]() Yavaş hareket etmek ve yorumda bulunmak Karışımızdakini anlamanın en iyi yolu öncelikle sabırlı olmak ve onu anlamada yavaş hareket etmek, aceleci davranmamaktır ![]() ![]() ![]() Bir Halk Masalında Empati Göğsü kınalı bir serçe varmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|