Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler > Pratik Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fazla, kağıt, katlanamaz, kereden

Kağıt Neden 7-8 Kereden Fazla Katlanamaz?

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kağıt Neden 7-8 Kereden Fazla Katlanamaz?

Gereksiz ama ilginç ve gülümseten bilgiler yazdım ya, hafta içinde Tamer Korugan’dan bir mesaj aldım Korugan bu tür bilgileri “Lüzumsuz Bilgiler Ansiklopedisi” adlı bir kitapta toplayan yazar

Bu gereksiz bilgiler içinde “Kağıt 7’den fazla katlanamaz” şeklinde bir madde vardı Hatta bir küçük öğrenci, kağıdın 8 defa katlanabildiğini televizyonda izlediğini yazmıştı

Tamer Korugan ise bu tür bilgileri aynı zamanda bilimsel olarak da kanıtlıyor İşte kağıdın neden 7’den fazla katlanamayacağını yazmış Birlikte okuyalım, çok ilginç;

Hangi cinsten, ebatta ve kalınlıkta yapılmış olursa olsun bir kağıt parçasını 7-8 kereden fazla katlamanın mümkün olmadığını duyunca defter sayfalarını veya gazeteleri katlayarak bizzat denemişsinizdir Kağıt artık katlanamaz hale gelince “eğer elimde çok daha büyük ebatta ve çok daha ince bir kağıt olsaydı veya ben daha kuvvetli olsaydım, kağıdı daha fazla katlayabilir miydim acaba” diye düşünmüş de olabilirsiniz

Günümüzde en çok tüketilen 1 hamur, 80 gr/m2’lik, 210x297 mm boyutunda, 0,1 mm kalınlığındadır Standart A4 kağıdı, hep aynı yöne doğru katlandığında, birinci katlayışta kat sayısı 2’ye, kalınlığı 2 mm’ye çıkarken kağıdın boyu yarı yarıya azalmış yani 15 cm civarına düşmüş olur

Altıncı katlayışta katların sayısı 64’e ulaşır Kalınlık 6,4 mm olurken kağıdın boyu katlana katlana 4,7 milimetreye düşmüş yani kağıdın kalınlığı boyunu geçmiştir Sekizinci katlamada kat sayısı 256’yı, kağıdın kalınlığı ise 2,56 santimetreyi bulur Kağıdın boyu ise artık, 11 cm yani yaklaşık 1 milimetredir Daha doğrusu ortada katlanabilecek bir kağıt kalmamıştır

Şüphesiz bu katlama olayında kağıdın boyutunun ve katlamanın şeklinin daha doğrusu yönünün etkileri de önemlidir Bu ilişkiyi matematiksel bir formüle döken kişi, yıllarca önce lisede matematik dersinden ekstra not almak için ödev konusu olarak bunu seçen Britney Gallivan’dır Gallivan önce film inceliğinde bir altın tabakayı 12’ye katlamış, daha sonra da normal bir kağıt için kağıdın boyutuna, kalınlığına ve katlama yönüne göre katlanabileceği miktarını veren formüller geliştirmiştir

Can ATAKLI

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com