Aliterasyon (Ses Yinelemesi) |
10-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Aliterasyon (Ses Yinelemesi)Aliterasyon (Ses Yinelemesi) Bir şiirde ya da düzyazıda ahenk yaratmak amacıyla aynı ses ya da hecenin yinelenmesine aliterasyon denir ÖRNEKLER * "Sokaktayım, kimsesiz bir sokak ortasında" * "cinayeti kör bir kayıkçı gördü ben gördüm kulaklarım gördü vapur kudurdu, kuduz gibi böğürdü hiçbiriniz orda yoktunuz" * "Salkım salkım tan yelleri estiğinde Sakallı bozaç turgay sayradıkça " * "Dest bûsı arzûsiyle ölürsem dostlar Kûze eylen toprağım sunun anınla yâre su" ( Fuzuli ) * "Sev seni seveni hâk ile yeksân ise Sevme seni sevmeyeni Mısır'a sultân ise" * "Eylülde melûl oldu gönül soldu da lâle Bir kâküle meyletti gönül geldi bu hâle" * Seherlerde seyre koyuldum semayı, deryayı (Tevfik Fikret ) * Karşı yatan karlı kara dağlar karayıptır, otu bitmez (Dede Korkut ) *Aşkın sesi sen, bestesi sen, nağmesi sensin (Hasan Sami Bolak ) * Kim o deme boşuna benim ben Öyle bir ben ki gelen kapına baştan başa sen(Özdemir Asaf) * Çözülen bir demetten indiler birer birer (Ziya Osman SABA) |
|