Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
adnan, menderesin, saatleri, sözleri

Adnan Menderes'in Son Saatleri,Son Sözleri...

Eski 10-07-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Adnan Menderes'in Son Saatleri,Son Sözleri...

Adnan Menderes'in son saatleri,son sözleri

Menderes, İmralı adasına indikten sonra iki askerin kolları arasında yürümeye başladı İlk vardığı yer komutanın odası oldu İdam kararı yüzüne okundu Menderes’in dilinden “Allah milletimize zeval vermesin” cümlesi döküldü

Ömer Aymalı / Tarih Dosyası /Dünya Bülteni

27 Mayıs günü askeri darbe gerçekleşirken Başbakan Adnan Menderes Kütahya’daydı Orada gözaltına alınarak Ankara’ya getirildi Harp Okulunda bir süre tutulduktan sonra Yassıada’ya nakledildi Burada iktidara el koymuş olanların oluşturdukları ‘Yüksek Adalet Divanı’ adındaki mahkemede yargılandı Ancak Adnan Menderes Yassıada’da yalnızca yargılanmadı, idam edileceği saate kadar hakarete, iftiraya,şiddete maruz kaldı

Yassıada’da kurulan mahkemenin hakikati ortaya çıkarmak gibi bir amacı yoktu Sonucu ilk günden belli olan bir yargılamaydı Amaç başta Menderes olmak üzere Demokrat Partilileri cezalandırmaktı Aylarca süren mahkeme milletin önünde oynanan bir mizansenden başka bir şey değildiEn başından belli olan davanın sonucu 15 Eylülde açıklandı Başta Menderes, Celal Bayar, Hasan Polatkan, Fatin Rüştü Zorlu olmak üzere 15 Demokrat Partili için idam kararı verildi

İdam kararının verildiği duruşmaya Adnan Menderes hastalığı dolayısıyla katılamamıştı İki gün sonra 17 Eylül sabahı Menderes’in odasına biri profesör iki doktor ve ada komutanı girdi Doktorlar Menderes’i son kez muayene edecekti Bu arada fotoğrafçı da Menderes’in fotoğrafını çekecekti Ancak Menderes, “Hastayım,kıyafetim düzgün değilMilletim beni bu halde görmesin diyerek fotoğraf çekilmek istemediğini söylediKomutan ise Menderes’e dönerek, “çekilen fotoğraflar eşinize ve çocuklarınıza verilecek” diyerek fotoğrafçıya çekmesi için izin verdiMenderes’in odasında yaşanan yalnızca bir muayene değildi Aynı zamanda insanlık dışı olaylar da yaşanıyordu Profesör, ‘Prostat muayenesi yapmayı unutmuşuz’ diyerek birkaç saat sonra asacakları insana işkence yapmayı doktorluğuna ve insanlığına sığdırabiliyordu Menderes "İstirham ediyorum, yapmayın" diyordu Odadaki komutan ise Menderes'e "Utanmayın, utanmayın" diye sesleniyordu Yaşanan bu işkencenin ardından doktor, Menderese, “Efendim sizi hastaneye götüreceğiz” diyordu Hastaneden kasıt idam sehpasıydı

Menderes, bir hücumbota bindirilerek Yassıada’dan İmralı adasına götürüldü Bir gün önce Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan da burada idam edilmişti Menderes’in bundan haberi yoktu ancak Menderes her şeyi anlamıştı Artık son yolculuğundaydı Marmara denizi o gün belki hiç olmadığı kadar dalgalıydı,taşkındı Gündüzün ortasında hava kararmıştı Öylesine şiddetli yağmur ve fırtına vardı ki hücumbottakiler yanı başlarındaki İmralı adasına varamayacaklarından korkmuşlardı

Menderes İmralı adasına indikten sonra iki askerin kolları arasında yürümeye başladı İlk vardığı yer komutanın odası oldu İdam kararı yüzüne okundu Menderes’in dilinden “Allah milletimize zeval vermesin” cümlesi döküldü Ülkesine yaptığı hizmetin karşılığı beyaz gömlek ve idam sehpası olmuştu Buna karşın metanetliydi,inançlıydı ve kokmuyorduİdam sehpasına gitmeden önce hoca ile birkaç dakika konuştu Sonrasında beyaz gömlek giydirildi

İdam sehpasına çıkarıldıktan sonra ailesine ve milletine son sözleri ise şu oldu: "Hayata veda etmek üzere olduğum şu anda devletim ve milletime ebedi saadetler dilerim Bu anda karımı ve çocuklarımı şefkatle anıyorum"

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com