|
|
Konu Araçları |
1919, adım, atılan, cumhuriyetine, ilk, mayıs, türkiye |
19 Mayıs 1919 Türkiye Cumhuriyetine Atılan İlk Adım |
10-07-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
19 Mayıs 1919 Türkiye Cumhuriyetine Atılan İlk Adım19 Mayıs 1919 Türkiye Cumhuriyetine Atılan İlk Adım “Mustafa Kemal 16 Mayıs 1919 günü Bandırma Vapuru ile Samsun’a hareket ederken, limanda bulunan işgal kuvvetlerine ait gemilere bakarak, “Geldikleri gibi giderler” demişti 16 Mayıs 1919 günü başlayan, 19 Mayıs 1919 günü Samsun’dan Anadolu’ya yayılan, Türk halkının Bağımsızlık Savaşı, 30 Ağustos 1922′de sona erer 600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu’nun sonu olan Sevr Antlaşması, ardında işgal edilmiş bir yurt bırakmıştı ATATÜRK’ün Gençliğe Söylevi’ndeki gibi; ulusun tüm tersanelerine girilmiş, tüm kaleleri zaptedilmiş, ordusu dağıtılmış ve silahları toplanmıştı Halk yoksul ve perişan bir durumdaydı Toprakları İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar ve Yunanlılar tarafından paylaşılmış, en kötüsü ise Yunan askeri güçleri İzmir’den başlayarak Anadolu’nun içlerine doğru ilerlemekteydi Mustafa Kemal böyle bir ortamda Türk Ulusunun bağımsızlığını yeniden kazanması için 19 Mayıs günü Samsun’a çıkarak, büyük savaşı başlatmıştı Önce Amasya’da, ardından Sivas ve Erzurum’da toplanan kongrelerden sonra, Ankara’da kurulan Büyük Millet Meclisi ve yeni Türk Devleti’nin kuruluşu 19 Mayıs, dünyadaki tüm ezilmiş ve sömürülmüş ulusların bir simgesidir 19 Mayıs, zülme ve emperyalizme başkaldırışın sembolüdür 19 Mayıs, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş müjdecisidir 19 Mayıs, yenilenmedir, Türk insanının kendini bulması, ümmet yerine birey olma erkini kazanmasıdır 19 Mayıs, özgürlük ve bağımsızlıktır Türk ulusunun bugünlere ulaşmasında bir başlangıç olan 19 Mayıs’ı Mustafa Kemal Türk gençliğine, Gençlik Bayramı olarak armağan etti |
|