Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Sözlük Ağı

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anayasa, anlamı, hakkında, tanımı

Anayasa Nedir? Anayasa Hakkında, Anayasa Tanımı, Anayasa Anlamı

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Anayasa
Bir devletin nasıl yönetileceğini belirleyen,kişi hak ve özgürlüklerini düzenleyen yasalar bütününe anayasa denirAnayasal bir yönetim yasama,yürütme ve yargı organlarında oluşurTürkiye'nin ve öteki ülkelerin çoğunun yazılı bir anayasası vardırAma bazı ülkelerin anayasası yazılı hale getirilmemiştirÖrneğin İngiltere'nin yazılı bir anayasası yokturBu ülkede devletin yönetim biçimi yüzlerce yıllık yasalara ve geleneklere göre belirlenir Türkiye'de ilk anayasa 1876'da Osmanlı döneminde yürürlüğe girdiBu anayasaya Teşkilat-ı Esasiye Kanunu denmiştiKurtuluş Savaşı sırasında Ocak 1921'de egemenliğin milletin olduğunu belirten yeni bir anayasa kabul edildiTürkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra,Nisan 1924'te daha kapsamlı bir anayasa yürürlüğe konduBunu 1961 ve 1982 anayasaları izlediBirçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de yürütme,yasama ve yargı organlarının güçleri ve ilişkileri anayasada belirlenmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 09-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Anayasal Yönetim Nedir? Anayasal Yönetimin Tanımı-Anayasal Yönetimin Anlamı

Anayasal Yönetim

Yasama

Yasamanın temel görevi yasa çıkarmaktır
Yürütme

Yürütme var olan yasaları uygular ve yeni
yasalar önerir
Yargı

Yargı organı mahkemelerden oluşur ve yasaların uygulanmasıyla ilgili davalara bakar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com