|
|
Konu Araçları |
biyodizel, durumu, dünyada, enerjinin, mevcut, türkiyedeki |
Biyodizel Enerjinin Dünyada Ve Türkiye'deki Mevcut Durumu |
09-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Biyodizel Enerjinin Dünyada Ve Türkiye'deki Mevcut DurumuBiyodizel Enerjinin Dünyada ve Türkiye'deki Mevcut Durumu Biyodizel Enerjinin Dünyada ve Türkiye'deki Mevcut Durumu Biyodizel Enerji Nedir? Türkiyedeki Biyodizel Enerji Biyodizel üretim maliyeti yüksek olan bir yakıttır Yağlı bitki tohumundan üretim yapan tesislerde biyodizel maliyetindeki en büyük pay tohumuna aittir Atık yağı hammadde olarak kullanan işletmelerde üretim maliyeti göreceli olarak daha azdır Üretim maliyetini düşüren unsurlar üretim sırasında elde edilen yan ürünlerin ( küspe ve gliserin ) değerlendirilmesidir Özellikle gliserin biyodizel üretim maliyetini belirleyen ve tesisin mali faydasını direkt etkileyen bir yan üründür Gliserinin saflaştırılarak pazarlanması işletmenin kar marjını artırır Ayrıca saflaştırma sırasında elde edilen gübrenin de ekonomik değeri vardır Ancak Türkiye gelişmekte olan bir ülkedir ve ekonomik sorunlarını çözümlememiş bir ülkedir Bu nedenle Türkiye'de biyodizel ancak dizel yakıtından daha düşük fiyata satılması durumunda yakıt piyasasında kendine yer bulabilir ve kullanımı yaygınlaşabilir Bunun yanı sıra ısıl performansının dizel yakıta nazaran daha düşük olması nedeniyle tüketici haklarının korunarak biyodizel birim fiyatının dizel birim fiyatına nazaran en az % 8,2 oranında daha düşük olarak satılması gereklidir Bu oranının üzerindeki değerler biyodizel kullanımı teşvik eden değerlerdir Biyodizel birim üretim maliyetinde belirleyici bir faktör yan ürün olarak elde edilen gliserinin ekonomik olarak değerlendirilmesidir Yan ürün olarak elde edilen gliserin sabun ve kozmetik sanayisinde değerlendirilebildiği gibi saflaştırılarak ilaç sektöründe de kullanılabilmektedir Ülkedeki gliserin fiyatının yarıya düşmesi nedeniyle ekonomikliğini yitiren ve kapatılan biyodizel tesislerinin mevcudiyeti bilinmektedir |
|