Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
stereokimya

Stereokimya Nedir?

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Stereokimya Nedir?

Stereokimya nedir?
Stereokimya nedir?Stereokimya dogadaki moleküllerin seciciligini saglar En genel tanimiyla, moleküllerin üc boyutlu uzaydaki geometrileri ile ilgilenen kimya

Optikce aktif moleküller
Ayna görüntüsü birbiriyle cakismayan tüm molleküller optikce aktiftir ve bu moleküller cogunlukla kiral karbon atomu icerirler Ama her kiral karbon iceren molekül optikce aktif olmadigi gibi, her optikce aktif molekül de kiral karbon içermemektedir

Optikce aktif moleküllerin ayna görüntülerine enantiomer denir

Optikce aktif moleküller polarize isigi belli bir acida kirarlar Bu aciya optik dönme acisi denir Maddeden maddeye göre degistigi icin maddelerin ayirt edici özellikleri arasindadir Kullanilan cözücüye göre de bu aci degismekte hatta cok nadir olarak isaret bile degistirmektedir (kendimden biliyorum) Bununla ilgili bir ziyaretci sorusuna (aslinda ziyaretci demek biraz yanlis olur) ve ilgili cevaba buradan ulasabilirsiniz

Enantiomer
Optikce aktif maddenin herhangi bir ayna görüntüsene verilen isim Optikce aktif her maddenin iki tane enantiomeri vardir Ve bunlarin optik dönme acilari rakam olarak ayni ama isaret olarak tam terstir Chan-Ingeld-Prelog sistemine göre biri (R) iken digeri (S) enantiomeri olustururlar, asagidaki Adrenalin örneginde görüldügü üzere

Enantiomerlerin erime ve kaynama noktalari, yogunluklari gibi tüm fiziksel özellikleri birbirinin aynidir Kiral olmayan ortamlardaki kimyasal özellikleri de aynidir Ayni hizda ayni sekilde tepkimeye girip, ayni ürünleri olustururlar Bu yüzden klasik yöntemlerle enantiomerleri ayirmak mümkün degildir Optikce aktif özellige sahip yardimci etken kullanilarak ayrilabilinir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com