Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
etkisi, içinde, kelebek, kriptografi

Kelebek Etkisi Kelebek Etkisi Kriptografi İçinde Kelebek Etkisi

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kelebek Etkisi Kelebek Etkisi Kriptografi İçinde Kelebek Etkisi

Kelebek Etkisi Kelebek Etkisi Kriptografi İçinde Kelebek Etkisi Avalanche Effect Çığ Etkisi
Kelebek Etkisi Kelebek Etkisi Kriptografi İçinde Kelebek Etkisi Kelebek Etkisi, bir sistemin başlangıç verilerindeki ufak değişikliklerin, büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine verilen isimdir İsmi, Edward N Lorenz'in hava durumuyla verdiği örnekten geliyor: Amazon Ormanları'nda bir kelebeğin kanat çırpması, Avrupa'da fırtına kopmasına sebep olabilir
Kelebek Etkisi'ni 1963 yılında Edward N Lorenz bilgisayarıyla hava durumuyla ilgili hesaplar yaparken buldu İlk hesaplamasında 0,506127 sayısını başlangıç verisi olarak kullandı İkinci hesaplamada ise 0,506 sayısını verdi İki sayı arasında sadece yaklaşık 1/1000 (binde bir), yani bir kelebeğin kanat çırpmasının yarattığı rüzgarla eşdeğerde fark olmasına rağmen, süreç içinde ikinci hesap birinci hesaba karşın çok farklı neticeler verdi
Not: Lorenz'in 1963'te yayınlanan orijinal araştırması bir martının kanadını çırpmasının, hava durumunu sonsuza dek değiştireceğinden bahsetmektedir Daha sonra verdiği konferanslarda Lorenz martıyı daha romantik olan kelebek ile değiştirdi Ayrıca binde birlik fark ile kelebeğin kanat çırpmasının yarattığı rüzgarın arasında bilimsel bir ilişkinin olduğundan bahsettiğini zannetmiyorum, bu sebeple eşdeğer kelimesi yukarıdaki paragrafta doğru kullanılmamıştır Aşağıdaki resim, Lorenz diferansiyel denkleminin AB-3 metodu kullanılarak simule edildikten sonra x ve z eksenlerinin birbirine karşı çizilmesi ile elde edilmiştir Bu sonuç birçok kişi tarafından bir kelebeğe benzetilmektedir

Kriptografi içinde kelebek etkisi

Kriptografik özet fonksiyonları, girdinin boyutundan bağımsız olarak sabit değerli özetler üretecek şekilde hazırlanırlar ve veri bütünlüğünün garanti edilmesinde kullanılırlar Dolayısıyla verinin bir bitinin bile değişmesi sonuç değerin yarısından fazlasının değişmesine neden olmalıdır Bu etkiye kriptografide "avalanche effect" ya da "çığ etkisi" de denir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com