Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
asit, asitler, bilgiler, bulunurokzalik, formülüokzalik, hakkında, nerelerde, okzalik

Okzalik Asit Nerelerde Bulunur?Okzalik Asit Formülü-Okzalik Asitler Hakkında Bilgiler

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Okzalik Asit Nerelerde Bulunur?Okzalik Asit Formülü-Okzalik Asitler Hakkında Bilgiler

Okzalik asit Nerelerde Bulunur?Okzalik asit Formülü-Okzalik asitler Hakkında Bilgiler
Okzalik asit Nerelerde Bulunur?Okzalik asit Formülü-Okzalik asitler Hakkında Bilgiler
Okzalik asit
Bir cok sebzede bulunan en kücük dikarboksilik asit ailesi üyesi organik asit Kapali formülü H2C2O4

Sistematik adlandirma ile etandioik asit denir ve pKa1`i 146, pKa2`si 440`dir Organik asitler icin biraz yüksek pKa degerine sahip denilebilir Fikriniz olmasi acisindan söyleyeyim; 01 M`lik sulu cözeltisi yaklasik 13 pH degerine sahip

Suda oldukca kolay cözünür Polar organik cözücülerindeki(dietil eter, :-):-):-):-)nol gibi) cözünürlügü de hayli yüksektir

Oldukca higroskopik yani havadan nem kapma özelligi oldugu icin ticari olarak genelde dihidrat yani H2C2O42H2O halinde satilir Renksiz, kokusuz kristal ya da toz halindedir

Tektil yikamada, :-):-):-):-)l temizleyicilerinde, pas gidericilerinde, seramik ve kaucuk sanayinde, fotografcilikta kullanilir

Toksin olarak dogada bircok bitkide (kabak, ispanak, bezelye, kakao, patates, karabiber, cay, findik, cilek, badem, patlican vs) bol miktarda bulunur Insan vücudunda C vitamininin yani askorbik asitin ic yikimi (matabolizmasi) sonucu az miktarda olusur Kalsiyum, demir gibi bircok :-):-):-):-)lle yaptigi okzalat tuzlari az cözünür oldugu icin vücut icin zararlidir Vücuda herhangi bir sekilde fazla alinimi böbrek tasi üretimine yaptigi katkidan dolayi kalsiyum eksikligine neden olur Bu nedenle böbrek hastalarinin yukarida sayilan bitkileri fazla tüketmemesi önerilir Fazla aliminin vücuda zarari sadece böbrek tasi olusumu olarak degil sindirim sistemine özellkle de mide ve böbreklere tahris edici etkisi olarak da var

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com