Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ibrahim, ibrahimin, soyu

Hz. İbrahim Soyu - Hz. İbrahim'in Soyu

Eski 09-08-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hz. İbrahim Soyu - Hz. İbrahim'in Soyu

Hz İbrahim Soyu - Hz İbrahim'in Soyu
Hz İbrahim Soyu - Hz İbrahim'in Soyu

Hz İbrahim Soyu
Hz İbrahim Soyu Nedir
Hz İbrahim Soyu Nerden Geliyor

Hz İbrahim Soyu

Hz İbrâhîm (as)'m soyu, tarihçilerin belirttiğine göre; İbrâhîm b Târeh b Nâhûr b Sâruğ b Rau b Fâlığ b Âmir b Şâlıh b Erfahşed[14] b Sam b Nuh ile bitmektedir Hz İbrâhîm (as) ile Hz Nûh (as) arasında 1000 seneden fazla bir zaman dilimi vardır

Hz İbrâhîm (as)'m bu soyunu tarihçiler Tevrat'tan aldıkları bilgilerle nakletmişlerdir[15]

Görüldüğü üzere tarihçiler, Hz İbrâhîm (as)'m babasının ismini "Târeh" diye nakletmektedirler Halbuki Kur'ân-ı Kerîm'de, Hz İbrâhîm (as)'ın babasının ismi "Azer" diye geçmektedir[16]

Kur'an'dan nakledilen bu haber güvenilmesi gerekli olan Sahîh bir haberdir[17] Tarihçilerin, Hz İbrâhîm (as)'m babasının isminin "Tareh" olduğuna dair ileri sürdükleri görüşü ise Tevrat'a dayanarak nakletmişlerdir Tevrat ve İncil'de tahrif edildiğinden ötürü müslümanlann yanında bu iki kaynağın başka görüşlerinde olduğu gibi bu görüşünde de bir sağlamlığı ve güvenilirliği yoktur Çünkü Tevrat ve İncil'den nakledilen görüşlerin bir dayanıklılığı yoktur

Bu durum bazı tefsircilerin, tarihçilerin kervanı içerisinde gittiklerini gösteren garipsenecek durumlardan biridir Çünkü bazı tefsirciler, tarihçilere dayanarak, Hz İbrahim (as)'ın babasının isminin "Tareh" olduğunu iddia etmişlerdir Kur'an'da geçen "Azer" isminin ise, Hz İbrâhîm (as)'ın amcasının ismi olduğunu söylemişlerdir

Buna göre tefsirciler, Kur'an'da geçen Hz İbrâhîm (as)'m babasının isminin "Azer" olduğuna dair nassı, -Hz İbrâhîm (as)'in peygamberlerin atası bir Peygamber olması vb bir sebepten dolayı ve Hz İbrâhîm (as)'m müşrik bir babanın oğlu olduğunu def etmek için/- te'vil etmişlerdir Üstelik tefsirciler bu konuda büyük bir çaba sarfederek Hz İbrâhîm (as)'m babasının isminin "Azer" değil de "Tareh"olduğuna dair birçok deliller de getirmişlerdir Halbuki Hz İbrâhîm (as)'ın müşrik bir babanın oğlu olması onun Allah katındaki makamına bir zarar getirmediği gibi şeref ve haysiyetini de azaltmaz Çünkü hidayet ancak Allah'ın eliyledir Zira Allah, dilediğini sapıtır ve dilediğini de hidayete eriştirir Çünkü Allah, hidayete erecekleri en iyi bir şekilde bilir

Buna bir örnek olması bakımından şöyle bir örnek verilebilir Firavun'un karısı Asiye, mümine bir kadın,[18] Nuh'un oğlu Ken'an, kafir[19] ve Lûl'un karısı da kafir idi[20] Bunların kafir olması, bu peygamberlerden hiçbirinin şeref ve haysiyetine hiçbir şekilde zarar vermediği gibi onların şeref ve haysiyet vb özellliklerini de azaltmaz!!

Halbuki Resulullah (sav), Hz İbrâhîm (as)'m babasının isminin "Azer" olduğunu bize haber vermiştir Bu konudaki hadisi şerifi, Buharı şöyle rivayet etmiştir:

"Kıyamet gününde İbrâhîm "babası Azer" ile (babasının) üzeri tozlu ve siyahlı bir haîde karşılaşacaktır Bunun üzerine îbrâhîm babasına:

Ben sana (dünyadayken) bana asi olma demedim mi? Diyecek Babası da, ona:

İşte bugün sana asi olmayacağım, diye cevap verecek Bunun üzerine İbrâhîm:

Ya Rabb! Sen bana insanlar diriltilecekleri gün beni rezil etmeyeceğini vaad etmiştin Şimdi Allah'ın rahmetinden çok uzak olan babamın vaziyetinden daha çok utanmayı gerektirecek hangi rüsvaylık olabilir? diyecek Allah'da:

(Ya İbrâhîm) Ben cenneti kafirlere haram kılmışımdır, buyuracak Bundan sonra Yüce Allah tarafından:

Ya İbrâhîm! Şu iki ayağının altındaki nedir? Denilir Bunun üzerine İbrâhîm (ayağının altına) bakar ve ayaklan arasında kana bulanmış bir sırtlan görür (ki İbrahim'in babası bu çirkin şekle çevrilmiştir) Bu çirkin manzara üzerine onun ayaklarından yakalanır ve ateşe (yani cehenneme) atılır[21]

İşte bu hadisi şerif, Hz îbrâhîrn (as)'m babasının isminin "Azer" olduğunu gösteren bir delildir Bu görüş, bunun dışındaki görüşe meylettirmeyen doğru olan görüştür

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com