|  | Soğanın Yetiştirilmesi |  | 
|  12-20-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Soğanın YetiştirilmesiSoğanın Yetiştirilmesi Soğan, özellikle şişkin toprakaltı organları için yetiştirilen değerli bir tarım bitkisidir  Sarmısak ve pırasayla birlikte zambakgiller (Liliaceae) familyasında yer alan bu bitkinin (Allium cepa) anayurdu Asya'dır  En eski tarım bitkilerinden olan soğan çok eskiçağlarda bile Çin, Hindistan ve Ortadoğu'da biliniyordu  Hatta, yuvarlak soğanlar Eski Mısırlı-lar'ca evrenin simgesi kabul ediliyordu  Soğan ikiyıllık bir bitki olmakla birlikte, biryıiiık bir bitki gibi yetiştirilir  Eğer ilk yıl hasat edilmeyip tarlada bırakılırsa ertesi yıl ince uzun bir sapın ucunda topsu kümeler oluşturan beyaz çiçekler açar  Soğanın hem toprakaltı organları (kuru soğan), hem de henüz körpeyken yeşil yapraklan (taze soğan) yenir  Kuru soğan genellikle başka yiyeceklere lezzet verici olarak katılır; taze soğan ise salatalarda kullanılır  Soğan da aynı pırasa ve sarmısak gibi, bileşiminde kükürt bulunan keskin kokulu bir uçucu yağ içerir  Soğanın keskin, acımsı kokusundan ve göz yaşartıcı etkisinden bu yağ sorumludur  Soğanın Yetiştirilmesi Soğan bir serin iklim bitkisidir; bu yüzden ılıman yörelerde kışın, daha soğuk yörelerde ise ilkbaharın başlarında ekilir  En iyi biçimde, fazla nem tutmayan, güneşli ve besince zengin topraklarda yetişen bu bitki tohumla, fideyle ya da "arpacık" denen küçük soğanlarla üretilir  Soğan başta külleme olmak üzere çeşitli mantar hastalıklarından etkilenir  Soğan taze, yani yeşil haliyle tüketilecekse henüz toprakaltı organları gelişmeden, körpeyken sökülür  Oysa, kuru soğan elde etmek için yetiştirilen ürün genellikle yeşil yaprakları solup kuruduğu zaman toplanır  Baş denen bu toprakaltı gövdeleri sökülerek topraktan çıkarılır ve bir süre güneşte kurumaya bırakılır  Toprakaltında büyüyerek baş oluşturan soğanlann biçimi, büyüklüğü, rengi ve tadı yetiştirilen çeşide göre değişir  Biçimi yuvarlak, silindirik, konik ya da topaç gibi, rengi ise kahverengi, beyaz, kırmızı ya da mor olabilir  Başların büyüklükleri ise toprağın besin yapısına, tarlanın az ya da çok su almasına ve ekimin sıklık ya da seyrekliğine göre değişir  Soğanlar serin, nemsiz ve iyi havalandırmalı depolarda saklanmalıdır  Soğan üreten ülkeler arasında Çin, ABD, Rusya, Japonya, İspanya ve Türkiye ilk sıraları alır  Soğan tarımının özellikle büyük kentlerin çevresi ile Orta Karadeniz Bölümü'nün iç kesimlerinde yoğunlaştığı Türkiye'de yıllık kuru soğan üretimi 1  300  000 ton, taze soğan üretimi ise 150  000 ton dolayındadır  Üretimin çoğu Bursa, Çorum, Hatay ve Tokat illerinde yapılır   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |