![]() |
Tarım Sektörünün Tuzlu Geleceği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarım Sektörünün Tuzlu GeleceğiTarım sektörünün tuzlu geleceği ![]() Bilimadamları, tuzlu toprakta yetişebilecen yabani bitkilerin tarım mahsülüne dönüştürülmesinin gıda sıkıntısı sorununa karşı ciddi kazanımlar sağlayacağını düşünüyor ![]() ![]() Genelde tuz oranının su kaynaklarında giderek arttığını söyleyen araştırmacılar, tarım arazilerinin bu nedenle verimliliğini kaybettiğini vurguluyor ![]() Amsterdam merkezli Profesör Jelte Rozema, “İnsanoğlunun eninde sonunda kabul etmesi gerek, dünyamız tuzlanıyor” diyor ![]() Denizlerin su seviyesindeki artışın ekili dikili topraklarda tuzluluk oranını tırmandırdığı bilinen bir gerçek ![]() ![]() Bilimadamları bu yönde atılacak en iyi adımın yabani bitkileri, daha verimli hale getirmek için, melezleştirerek geliştirmek olacağını söylüyor ![]() Deniz rezenesi gibi dünyanın birçok yerinde kıyı şeritlerinde yetişen ve yüzyıllardır insanların sofrasına konuk olan bitkiler ileride buğday gibi belli başlı ürünlerden biri haline gelebilir ![]() Gene deniz kıyısında yetişen bir çeşit kıvırcık lahana türü de Science dergisindeki araştırmaya göre önemli bir potansiyele sahip ![]() Profesör Rozema, bu lahana türünün Hollanda’da ticari ekiminin yapılmaya başlandığını söylüyor ![]() Ispanak ve şalgam gibi yaygın biçimde yenen bitkilerin tuzlu toprağa dayanıklı olduğuna dikkat çeken araştırmacılar, deniz rezenesinin de aynı bitki ailesinden geldiğini söylüyor ![]() Bilimadamları yaklaşık 30 yıldır pirinç ve buğday gibi ürünleri tuzlu suda yetiştirmek amacıyla genetik deneyler yapıyor ![]() Ancak bugüne değin bu girişimlerden olumlu bir sonuç alınabilmiş değil ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|