Barometrenin Tarihçesi Hakkında

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Barometrenin Tarihçesi Hakkında




Barometrenin Tarihçesi Hakkında

Barometrenin Bulunuşu Ve Tarihçesi



Barometre Barometre atmosfer basıncını ölçmeye yarayan bir alet olup 1643 yılında Evangelista Torricelli tarafından bulunmuştur Atmosfer basıncını ölçmek için hava, su ya da civa barometreleri kullanılabilir En bilinen barometre türü cıvalı barometredir Cıvalı barometre, içi cıva dolu dikey bir borudur Borunun üst ucu kapalıdır Alt uç ise açık, ancak cıva dolu bir kaba daldırılmış durumdadır Atmosferin bu kap içindeki cıva yüzeyine yaptığı basınca göre, borunun içindeki cıva sütunu yükselip alçalır Havalı barometre ise, havası boşaltılmış metal bir kutu biçimindedir Bunun ince çeperleri, atmosferin basıncına göre yassılıp kabarabilir Bu biçimde ortaya çıkan hareket, bir ibreye bağlı olarak bir kadrana aktarılır Yazılı barometrede bu ibreye mürekkepli bir uç bağlanır ve altında döner bir silindir bulundurulur Cıvalı Barometre Cıva sütununun yüksekliği barometre basıncını gösterir Bu basınç deniz düzeyinde, cıva sütunundaki 76 cm yüksekliğe eşittir 76 cm-cıva aynı zamanda 1 atmosfer basınca eşittir Sütundaki cıva düzeyinin alçalıp yükselmesi atmosfer basıncının değiştiğini gösterir ve bu yolla hava durumu tahmin edilebilir

Buluşta Emeği Geçenler

Evangelista Torricelli



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.