![]() |
Turan Dili (Yardımlarınızı Bekliyorum) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Turan Dili (Yardımlarınızı Bekliyorum)İlk olarak herkese selamlarımı sunuyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Esinlenme Dilleri:Türkçe,Kazakça,Azerice,Türkmence,Özbe kçe,K ırgızca,Uygurca,Yakutça ve Tatarca ![]() ![]() ABECE A, B, C, Ç, D, E, F, Q, Ğ, , X, I, İ ,J, K, L, M,N , Ñ, O, Ö, P, R, , S, Ş, T, U, Ü, W, Y, Z ATALMAŞI Kelimenin kökündeki At sözcüğü Türkçedeki ''Ad,isim'' sözcüğüdür ![]() Almaş ise Başkurt,uygur,Kazak dilinde ''zamir'' demektir ![]() Her iki sözcüğü birleştirdiğimizde ''At Zamirleri'' olmaktadır ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Not:Turan Türkçesinde Çoğul Eki,Türkiye Türkçesindeki gibi ''-lar,-ler''dir ![]() 3 ![]() ![]() KÖJÖYÜNLÜGALMAŞI Kelimenin kökündeki Köjöyün sözcüğü Türkçedeki ''sahip'' sözcüğüdür ![]() Almaş sözcüğünü belirtmiştik ![]() Her iki sözcüğü birleştirdiğimizde ''Sahiplik Zamirleri'' olmaktadır ![]() Benim sözcüğü Kırım Tatarcası ve Azerice'de olduğu gibi ''Menim'' şeklindedir ![]() Senin sözcüğü Özbek ve Uygurca'da olduğu gibi ''Sening'' şeklindedir ![]() Onun sözcüğü Kazakça'da olduğu gibi ''Olung'' şeklinde olacaktır ![]() Bizim sözcüğü Türkiye ve Azerbaycan Türkçesinde olduğu gibi ''Bizim'' şeklindedir ![]() Sizin sözcüğü Türkmence'de olduğu gibi ''Sizing'' şeklindedir ![]() Onların sözcüğü Kazakçada olduğu gibi ''Onnarıng'' şeklindedir ![]() ATINGYAGDAYLARI Kelimenin kökündeki At sözcüğü Türkçedeki ''Ad,isim'' sözcüğüdür ![]() At'dan sonraki ''-ıng'' eki aitlik bildirir ![]() Yagday sözüğü Türkçe'de ''durum'' demektir ![]() ''-Lar'' eki ise çoğul ekidir ![]() TAZAYAGDAY Türkçedeki Yalın Halidir ![]() ![]() KÖRİNİRYAGDAY İsmin belirtme halidir ![]() ![]() JÖNÖLMEYAGDAY İsmin Yönelme halidir ![]() ![]() TAPILMAYAGDAY İsmin bulunma halidir ![]() ![]() AYIRILMAYAGDAY İsmin ayrılma halidir ![]() ![]() Önemli Notlar 1)Türkiye Türkçesinde ki ''-mı '' soru eki , Kırgız Türkçesinde olduğu gibi ''-bı '' şeklindedir ![]() Çekime girmez yani ''-mi,-mü'' olmaz ![]() ![]() 2)Türkiye Türkçesindeki ''-mak,-mek'' mastar eki aynı şekildedir ![]() Çekime girer ![]() 3)Türkiye Türkçesindeki ''-ma,-me'' olumsuzluk eki diğer lehçelerde olduğu gibi aynıdır ![]() ![]() ÖDLER Öd Göktürkçe'de zaman demektir ![]() ![]() Zamanlar Orta Asya Türk Şivelerinde olduğu gibi Geniş , Şimdiki ve Gelecek zaman bir değildir ![]() ![]() KÖRÜLGEN ÖDGAN ÖD ''Körül'' Türkiye Türkçesinde ''Görül'' demektir ![]() ''Gen'' ise sıfat-fiil eklerinden ''-an, ve -en'' dir ![]() ''Ödgan'' geçmiş anlamını vermektedir ![]() Türkiye Türkçesinde Görülen Geçmiş Zaman Eki ''-di '' dir ![]() ![]() ![]() Dı,di şeklindedir ![]() Türkçe|Azerice|Kırgızca|Turanca Ben gelmedim|Men gelmedim|Men kelmedim|Men kelmadim Sen iyi okudun|Sen yaxşı oxudun|Sen jakşı okdung|Sen yakşı okıdıng O bisikleti yaptı|O velosipedi etti|Men velosipedni japtım|Men welosipedi japtım Bize yeniden sev dedi|Bize yeniden sev dedi|Bizge cangıtan suy tedi|Bizge sangattan süy didi ![]() Siz bağırdınız|Siz qışqırdım|Siz kökurökdingsiz|Siz böürdingsiz Onlar götürdüler mi?|Onlar apardılar bilermi?|Annar jetkirdi bi?|Onnar apardılar bı? EŞİDİLGEN ÖDGAN ÖD ''Eşid'' Türkiye Türkçesinde ''işit'' demektir ![]() Türkçede ''-mış,-muş'' ekleriyle kurulur ![]() ![]() Ünlü uyumu aranır ''gan,gen'' şeklinde kulanılır ![]() Ben ölmüşüm | Men ölgenem Sen oturmuş musun?- Sen otırgan bısan? O, babasının yıl dönümünde mevlüt okutmuş | Al, atasınıng başogında sagut okıtgan Biz Tatar değilmişiz ![]() ![]() Siz günah işlememişsiniz | Siz yazuk kılmagansız Onlar hep seni düşünmüşler | Onnar ep sengi sakınganlar İMMİ BOLGAN ÖD ''İmmi'' Türkçe'de ''Şimdi'' demektir ![]() ''Bol-'' Türkçe'de ''Ol-'' anlamına gelir ![]() Türkçe'deki eki -yor'dur ![]() ![]() Ünlü uyumu aranır ve ''-e,-a '' şeklindedir ![]() Ben mi taşıyorum? | Men bı köşeremen? Sen yok oluyorsun | Sen çertilesen O öğrenci okula gidiyor | Ol, öörenikçi surguulga barat Biz zayıflamıyoruz | Biz kevirmeyebiz Siz kaçıyorsunuz | Siz barayasız Çocuklar okulda dilimizi Latin alfabesi ile yazıyor | Balalar surguulda tilibizi Latin Abecesinen jazat ![]() NOT:Şimdiki Zamanda 3 ![]() ![]() ![]() ![]() KENG ÖD ''Keng'' Türkçede ''Geniş'' demektir ![]() Türkçeki eki -ar,er'dir ![]() ![]() Ben rica ederim | Men ötünermen Sen kötüleşirsin | Sen yunçarsan O çocuk geceleri ağlar | Ol oğo tünneri ıtar Biz kuvvetlenmeyiz | Biz tovramarbız Siz parlamazsınız | Siz bodamasız Onlar vurulurlar | Onnar urularlar KELADİ ÖD ''Kel'' Türkçede '' Gel'' demektir ![]() Türkçe'de -acak-ecektir ![]() ![]() Ben aramayacağım | Men irtmeyedim Sen aldatacak mısın? | Sen aruyadi bısan? O kitap masanın üzerinde duracak | Al betleg örötüng üzre turadi Biz izah etmeyeceğiz | Biz aymayadik Siz doğurmayacaksınız | Siz togırmayadisiz Onlar gidecekler | Onnar baradilar OGUŞ ATLARI Oğuş aile demektir ![]() ![]() ![]() Dede:Ava Nine:Avay Baba:Ata Anne:Ana Kardeş:Gardaş Kız Kardeş:Abay Erkek Kardeş:Ağay Hala:Apay Amca:Agay,Eçi Dayı:Tayka Yenge:Yinge Damat:Küyey Gelin:Kelin Enişte:Ciznay Teyze:Apay Dünür:Kuda SANLAR San Kazakça'da sayı demektir ![]() 0-Birön 1-Bir 2-Eki 3-Üş 4-Tört 5-Beş 6-Oltı 7-Jedi 8-Sekkiz 9-Togguz 10-on TÖSLAR Tös Kırgızca'da Renk demektir ![]() ![]() ![]() Kırmızı:Al Beyaz:Ag Yeşil:Jaşıl Mavi:Kök Sarı:Sarı Siyah:Gara Mor:Yipgin Turuncu:Köksarı Kahverengi:Küren Ela:Ala Lacivert:Garakök Bordo:Kupual Pembe:Gızgılt TAANIŞMA BÖTKÖNNERİ Taanışma anlaşıldığı gibi tanışma demektir ![]() ![]() ![]() Selam:Ekii Evet:Ooba Hayır:Jok Lütfen:Ötüniç Nasılsınız?:Kaydasız? Teşekkür ediyorum:Irakmat İyiyim,kötüyüm ![]() ![]() ![]() ![]() Nereden geliyorsunuz?:Nirden kelesiz? ya da Kaydan kelesiz? Kırgızistan'dan:Gırğızistandan Türkçe konuşuyor musunuz?:Türkşe danışat bısız? Tamam:Tüket Telefon numaranız nedir?:Danışlıg süyütüngüz ne? İsminiz Nedir?:Atıngız ne? Tanıştığıma memnun oldum:Taanışganbızga kurast boldim ![]() Tuvalet Nerede?:Ötiş kayda? Görüşürüz:Körişerbiz AYLAR Aylar sayılarla ifade edilir sonuna ay eki konularak belirtilir ![]() Ocak:Birenşiay Şubat:Ekenşiay Mart:Üşenşiay Nisan:Törtenşiay Mayıs:Beşenşiay Haziran:Oltenşiay Temmuz:Jeddenşiay Ağustos:Sekkizenşiay Eylül:Togguzenşiay Ekim:Onenşiay Kasım:Onbirenşiay Aralık:Onekenşi KÜNNER Kün Göktürkçe'de gün demektir ![]() ![]() Pazartesi:Birkün Salı:Ekikün Çarşamba:Üşkün Perşembe:Törtkün Cuma:Kutkün Cumartesi:Oltıkün Pazar:Jeddikün Not:KUTKUN yani Cuma günü kutsal gün demektir ![]() ![]() MÖVSÜMLER Mövsüm Mevsim demektir ![]() İlkbahar:Köktem Yaz:Jay Sonbahar:Küz Kış:Gış TURANŞA BELİK BÖTKÖNNER (TURANCA ÖRNEK CÜMLELER) Adıgool işun akça töölme,akçanga jazık bolar ![]() ![]() Salbakay anasıngı çong süyet ![]() ![]() Kene künnerden bir kün Çüsükeyge aytam ![]() ![]() Ava em avay ölende barça oguşum tagıldı ![]() ![]() Altunay Ekenşiayıng Onungta tugan ![]() Sen Dozuraşga uyung otagıng yansın diding ![]() Yingemi köredi biyem?(Yengemi görecek miyim?) Töögüde Türk atınan gurulgan birenşi Türk atayırt Köktürk Atayırtı ![]() ![]() Kökey Türkmenistanga bargan birok(amma) Bişkeği körmegen ![]() ![]() Türk Ajunungung ganı deli akat ![]() ![]() Atamga bukün aytadim men ol gızı süyem ![]() Tag tagka kavuşmas gişi gişige kavuşar ![]() ![]() Atayırttarıng başşaarnarıngı sat kılgan ![]() ![]() Belleki tavarı tülek bir yerge göürsen alar ![]() ![]() Bıltırda çöntü bek ahtı ![]() ![]() Tabgaç Bodunu Uyğur Türkteringe urugsındırım japat ![]() ![]() Çingiz senge körtmektenser bu söngüşte çıgan bolmagı yegler ![]() ![]() Alp Tigin inigi ölende sakındı em kurgan kıldı ![]() ![]() Bu tün tüslügkutıda Atatürkü törgöradilar ![]() ![]() Böz gişi ança bediz japtı,kü ketirip birçong töp aldı ![]() ![]() Ögüm ölögümge tösköl boldı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|