![]() |
Heykeltraş Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Heykeltraş MesleğiTANIM Taş, beton, demir, sac, bronz, ağaç, polyester gibi maddeleri işleyerek anıtlar, abideler çeşitli şilt, plaket veya süs eşyaları yapan kişidir ![]() GÖREVLER - Yapacağı eseri zihninde tasarlar, - Kullanılacak malzemeyi seçer, - Eserin, alçı, balmumu veya çamurla taslağını (eskizini) hazırlar, - Taslağın ölçümlerini gerçek malzeme üzerine nokta veya çizgi halinde işaretler, - Kullanılan malzemenin türüne göre uygun alet ve gereçleri kullanarak istenilen formu kabaca oluşturur, - Taş ve beton dışındaki maddelerle çalışıyorsa ekleme, kalıp alma, kaynatma gibi yöntemlerle malzemeye şekil verir, - Elmas veya çelik uçlu kalemlerle oluşturulan formun ince oyuntularını şekillendirir, - Eserin yüzeyini parlatır ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Çeşitli ağırlık ve büyüklükte çekiçler, - Elmas ve çelik uçlu kalemler, - Murç, tarak, pergel, ölçüm aletleri, - Ağrandizör (büyütme aleti), çeşitli elektrikli aletler, - İskarpela, tahta tokmaklar, - Taş, beton, alçı, ağaç, bakır, çamur, polyester, bronz, döküm vb ![]() ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Heykeltraş olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde tasarım ve çizim yeteneğine sahip, - Şekiller arasındaki ilişkileri, cisimlerin uzaydaki (mekandaki) durumlarını görebilen, - Ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, - Güzel sanatlara ilgili, yaratıcı kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Heykeltraş çalışmalarını atölyede yürütür ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Heykeltraşlar genellikle bağımsız çalışırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan ve “Heykel” alanında eğitim veren “Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakülteleri”nde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Mesleğin eğitimine girebilmek için, - Lise veya dengi okul mezunu olmak, - Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) özel yetenek sınavına girmek için gerekli olan baraj puan almak, - ÖSS'de başarılı olanlar girmek istedikleri fakülteye ön kayıtlarını yaptırarak özel yetenek sınavlarına katılırlar ![]() ![]() ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Lisans eğitiminden sonra alanlarında master (yüksek lisans) ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapabilirler, yüksek öğretim kurumlarında araştırma görevlisi, doçent, profesör gibi unvanlarla öğretim üyesi olarak görev yapabilirler ![]() Çeşitli kuruluşlara sanat danışmanlığı yapabilir ![]() BENZER MESLEKLER: Ressamlık, kalıpçılık teknikerliği ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Öğrenciler eğitimleri süresince Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun verdiği öğrenci kredisi ile çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan burslardan faydalanma olanaklarına sahiptirler ![]() Eğitim sonrası kazanç ise heykeltraşın yeteneğine, üretkenliğine, tanınmışlığına, girişkenliğine göre değişkenlikler göstermektedir ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|