![]() |
Şehir (Kent) Plancısı Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şehir (Kent) Plancısı MesleğiŞEHİR (KENT) PLANCISI TANIM Şehirlerin planlı ve düzenli bir biçimde gelişmesi için, değişimde etkili olabilecek sosyal, mekansal, teknik, ekolojik, estetik, kültürel vb ![]() ![]() GÖREVLER - Binaların nerelere, hangi yoğunlukta yerleştirileceğine karar verir ve bu kararın uygulanmasıyla ilgilenir, - Arazi yapısını, içinde yaşayan insanların yaş, eğitim, meslek, gelir düzeyi açısından durumlarını dikkate alarak şehrin gelecekte nasıl gelişeceğine ilişkin tahminlerde bulunur, - Endüstri ve yerleşim bölgelerini geçici olarak belirler, - Yerleşim alanı için ayrıntılı bilgi paftaları hazırlar, - Önceden yaptığı hesaplamalara, saha üzerinde yaptığı ölçümlemelere göre plan taslakları hazırlar, - Kabul edilen planı teknik ressamlara çizdirir ve kontrol eder, - Şehirlerin gelişmesi için gerekli mekan düzenlemesini, estetik ve sosyo-ekonomik yapıyı da dikkate alarak en uygun ve ekonomik biçimde oluşturmaya çalışır ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Astrolon (planların üzerine çizildiği kırılmaz ve yanmaz plastik bir madde), - Bilgisayar, - Çizim ve kırtasiye malzemeleri (T cetveli, rapido, boya kalemleri, aydınger vb ![]() ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Şehir (kent) plancısı olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde akademik yeteneğe, - Tasarım yeteneğine sahip, - Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen, - Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, çizim yapma yeteneği olan, - İnceleme-araştırma merakı olan, - İnsanlarla iyi diyalog kurabilen, ekip çalışması yapabilen, - Seyahat etmekten hoşlanan kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Şehir (kent) plancısı hem büroda ortamında hem de kent ve kırsal alanlarda arazide çalışabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Şehir (kent) plancıları, kentsel araştırmalar, kentsel danışmanlık, kentsel işletmecilik ve proje yönetimi alanlarında çalışmaktadırlar ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi üniversitelere bağlı mimarlık, mühendislik-mimarlık fakülteleri “Şehir ve Bölge Planlama” bölümlerinde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Bu bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY-2)” puan almak gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Bölge düzenleme, bölge planlama, kentsel tasarım, konut alanları düzenlemesi, kentsel modeller, mekan algılama, kentsel araştırma ve tasarıları, turistik alan düzenlemesi gibi konularda yüksek lisans yapabilirler ![]() ![]() BENZER MESLEKLER: Harita mühendisliği, peyzaj mimarlığı, mimarlık ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - Eğitim süresince, koşulları uyan öğrenciler, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca verilen öğrenci kredisinden, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından verilen burslardan yararlanabilirler ![]() - Eğitim sonrasında kamu kurumlarında çalışanlar teknik hizmet sınıfının faydalandığı zam ve tazminatlardan yararlanırlar ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|