![]() |
Jeofizik Mühendisliği Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Jeofizik Mühendisliği MesleğiTANIM Yeraltında bulunan derin hammadde yatakları ve enerji kaynaklarının yerlerini, kayaların birbirlerine göre konumlarını, fiziksel yöntemler yardımıyla inceleyen kişidir ![]() GÖREVLER - Atmosferdeki olayların, yer kabuğu ile etkileşimini sismik ölçümler yaparak araştırır, - Depremlerin, buzul ve volkanların yapıları ve hareketlerini inceler, - Denizlerin fiziki yapılarını, yoğunluk, ısı, ışık ve ses geçirgenliğini, çıkıntıların ve gel-gitlerin durumunu, deniz ve atmosfer arasındaki ilişkileri inceler, - Baraj ve yeraltı suları için arazi incelemeleri yapar, - Suların gelişmesini, bozulmasını, dağılımını inceler, - Maden ve yeraltı sularının derinliğini ve rezervlerini saptar, - Araştırılan bölge hakkında rapor hazırlar ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Elektromanyetik aletler, - Fiziki ve elektrikli test cihazları, - Pil, batarya, akım jeneratörü, - Çeşitli çizim araç-gereçleri ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Jeofizik mühendisi olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde genel yeteneğe sahip, - Fizik, astronomi, biyoloji ve jeoloji konularına ilgili, - Olayları derinlemesine incelemeye meraklı, - Sabırlı ve dikkatli bir gözlemci kimseler olmaları gerekmektedir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Jeofizik mühendisleri hem arazide hem de büroda çalışırlar ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Jeofizik mühendisleri, Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Türkiye Petrolleri A ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Meslek eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı fakültelerin "jeofizik mühendisliği" bölümünde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Bu bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY-2)” puan almak gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleki eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME - İşyerlerinde yeterli aktivite ve başarı gösterenler yönetici düzeyine kadar yükselebilirler ![]() - Lisansüstü eğitim yapabilirler ![]() BENZER MESLEKLER: Jeoloji mühendisliği, maden mühendisliği, fizikçilik ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - Öğrenci eğitim sırasında çeşitli kamu, özel kurum ve kuruluşlardan burs veya kredi alabilir ![]() - Eğitim sonrası kazanç durumu ise çalışılan sektöre, kuruluşa, çalışılan süreye (derece-kademe) çalışma konumuna (mühendis-idareci) göre değişiklikler göstermektedir ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|