![]() |
Makinist Meslek Bilgileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Makinist Meslek BilgileriTANIM Yolcu veya yük taşıyan elektrikli, dizel veya buharlı demiryolu lokomotiflerinin sürücülük görevlerini yapan kişidir ![]() GÖREVLER - Lokomotifin mekanik aksamını yağlar ve gerekli güvenlik önlemlerini alır, - Lokomotifi çalıştırır ve yol boyunca hareket emirlerine, tarifelere, işaretçinin ve diğer demiryolu personelinin vereceği sinyallere uyar ve trenin hareketlerini kontrol eder, - Lokomotifte görev yapan diğer çalışanları denetler, - Seyahat sırasında ufak tamir ve ayar işlerini yapar, - Yolculuk bittikten sonra rapor tutar ve ilgili defterleri (vukuat defteri vb ![]() ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Lokomotif (Buharlı, Dizel, Elektrikli, Dizel-Elektrikli), - Telsiz, - Hareket modelleri, - Tornavida, pense, anahtar takımları, çeşitli avadanlıklar, - Vukuat defteri (ortaya çıkan sorunların yazıldığı defter) ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Makinist olmak isteyenlerin; - Göz-el ve ayaklarını eşgüdüm halinde kullanabilen, - Uyarıcılara çok çabuk tepki verebilen, - Belli bir anda bir çok şeyi algılayabilen, - Dikkatli, sorumlu, soğukkanlı, - Renkleri ayırdedebilen, - Bedence sağlam, ruh sağlığı yerinde, - Makinelerle uğraşmaktan hoşlanan ve mekanik yeteneği olan kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Makinistler demiryolu ulaşım alanında görev yaptıkları için devamlı seyahat etmek zorundadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Meslek elemanları, ağırlıklı olarak TC Devlet Demiryolları ile şeker fabrikaları, demir çelik fabrikaları, şehir-içi raylı sistem yolcu taşımacılığında çalışabilirler ![]() Artan nüfus beraberinde kitle taşımacılığı sorununu da getirmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Makinistlik mesleğinin eğitimi TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğüne bağlı hizmet-içi eğitim merkezlerinde verilmektedir ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI - Meslek eğitimi için en az ilköğretim okulu mezunu olma şartı aranır ![]() - Ayrıca TCDD Hastanelerinden sağlam heyet raporu almak gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğünde makinist mesleğinin eğitimi; TCDD Meslek Lisesi mezunu için 18 ay, endüstri meslek lisesi mezunları için 3 yıldır ![]() Endüstri meslek lisesi mezunu olup da, TCDD İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından açılan makinist yardımcısı sınavına giren ve başarılı olanların, hizmet-içi eğitim ve kurslara katılmak suretiyle de makinist olabilme olanağı vardır ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Yeni mezun olmuş TCDD Meslek Lisesi mezunu ile açıktan sınavla alınan endüstri meslek lisesi mezunları makinist yardımcısı olarak göreve başlarlar ![]() ![]() ![]() BENZER MESLEKLER: Şoför (Genel), Gemi Kaptanı, Pilot ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU TCDD Genel Müdürlüğü bünyesinde yapılan hizmet-içi eğitimde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun meslek lisesi mezunları için öngördüğü derece ve kademeden aylık ücret verilmektedir ![]() Kadrolu olarak ataması yapılanlar özel tazminatları ile birlikte brüt olarak asgari ücretin 2 katı civarında aylık ücret almaktadırlar ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|