Yemek Yeme Kuralları |
10-21-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yemek Yeme Kuralları1Ekmek koparmak istediğinizde çatal ve bıçağı tabağın ön kenar ortasında birleşik yada (A) harfi şeklinde koyulur, bu yemek devam ediyor anlamındadır 2Yemeğin bittiğini belirtmek için, çatalın uçları tabağa dönük olarak solda, bıçakta sağda olarak tabağın ortasına koyulur Yada yine çatal solda bıçak sağda olarak yan yana tabağın ortasına sapları sağa hafif meyilli olarak koyulur 3Kaşık ve bıçak daima sağ elle tutulur Sadece makarna yerken kaşık sol ele geçer 4Bıçaksız yenecek bir yemekte çatal sağ elle tutulur 5Yemek esnasında, içki içmek, ekmek almak yada sohbet için ara verildiğinde çatal ve bıçak tabağa köprü gibi dayanmamalıdır 6Peçetenin tamamı açılmaz, kalça hizasından dizlere koyulur Peçetenin boyuna asılması yada tabağın altından sarkıtılması doğru değildir 7Yemek esnasında bir aksilik olursa ev sahibinin emekleri ve uğraşı göz önünde bulundurularak, huzursuz etmemek için kimseye farkettirmeden halledilmelidir 8Eskiden olduğu gibi yemeğin bir kısmının tabakta bırakılması artık geçersizdir 9Yiyebileceğiniz kadar yemek alın Hastalık yada alerji haricinde ev hanımın emeklerine hürmeten her yemekten az da olsa tatmak gereklidir 10Sofrada beğendiğiniz bir yemekten arttığınıza eminseniz ikinci kez isteyebilirsiniz, ancak emin değilseniz istemeyin yoksa evin hanımını zor durumda bırakırsınız 11Masada kılçıklar ve kemikler için bir tabak bulunmuyorsa tabağın kenarında bırakılırlar 12Ekmekler elle yenilirken, sandviçler çatal ve bıçakla yenir 13Kanepeler ve küçük sıcak mezeler elle yada üzerine kürdan batırılmışsa kürdanla yenir 14Tereyağı, reçel, bal gibi şeyler kaplara konmuş olarak servis edildiğinde tabağınıza yiyeceğiniz kadar alın ve lokmalara koparılmış ekmek yada tostun üzerine sürerek yenir 15Rafadan yumurtaları ucundan kırıp, çay kaşığı ile yenir 16İri sosisler çatal ve bıçak ile kabuğu soyulduktan sonra yenir 17İstridye özel çatal üzerine limon sıkılarak yenir 18Kuşkonmaz resmi davetlerde küçük peçetelerle kalın tarafından tutularak dibine yaklaşık 4 cm mesafeye kadar yenir 19Alafranga haşlanmış enginar yaprakları bire birer koparılıp sosa batırılarak yenir 20Yeşil salata bıçak kullanılmadan çatalla yenir Sadece dilimleri büyükse bıçak kullanılır 21Spagetti cinsi makarnalar çatalla yada kaşığın içinde çatala sarılarak yenir 22Pilav çatalla yenir 23Çay, kahve, kakao vs içildiğinde kaşık fincanda değil tabakta bırakılmalıdır 24Elma armut vb meyveler bıçakla dörde bölündükten sonra çatala batırıp bıçakla soyularak yenir evli çiftler arasında bu meyveler yarı yarıya paylaşılır 25Çilek saplı verilirse elle, sapsız krem şanti ile verilirse kaşıkla yenir 26Et suyu fincanla verilse bile kaşıkla içilir 27Evin hanımı yemeğe başlamadan, yemeklerin tadına bile bakılmaz 28Çatal-bıçak eksikse veya yere düşmüşse evin hanımından sessizce istenir 29Evin hanımı sofradan kalktığında yemek bitmiş demektir Peçete toplanıp tabağın kenarına konur ve masadan kalkılır 30Onur konuğu davetten ilk ayrılacak kişidir Yemek sırasında ev sahibinin sağında oturmuşsanız onur konuğu sizsiniz demektir 31Davet edildiğiniz yemeğe yemekle karşılık vermeyecekseniz, çiçek veya çikolata vb hediye göndermeniz yada ***ürmeniz gereklidir Davetli bekar bir erkekse bu hediyelere mecburdur ancak bekar bir bayansa mecbur değildir |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|