Anadilimiz ''Türkçe'ye'' Ne Oluyor. |
10-21-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Anadilimiz ''Türkçe'ye'' Ne Oluyor.Anadilimiz ''Türkçe'ye'' Ne Oluyor Şuan Türkçemiz Benliğini yitirmek üzere olduğunu pek çoğumuz biliyoruzBenliğini yitirmesede dilimize giren yabancı kelimeler kendi dilimizden inanın ki daha çok rol oynuyorBuda doğal olarak kayba yol açıyor Peki neden buna karşı koyamıyoruz? Türkçe'ye olan saygımızda mı yok oluyor? Dilimiz yabancı kelimelerle daha mı süslü oluyor? Ben olaya farklı açıdan bakıyorumBelki aynı görüşte olan arkadaşlarımız vardır Bundan seneler belkide asırlar önce böyle bir konu söz konusu muydu bilmiyorumYani Yabancı kelimelerin dilimize girmesiBelki vardı ama bugünkü hayatta bu kadar büyük bir sorun değildiBundan eminim Artık nesil değişiyorYeni nesil zihniyeti yanlış olanları hemen kapabiliyorBuda yayılmasına sebep oluyor Bir diğer sebep olarakda teknolojiyi görüyorum Teknoloji harikalarından birisi olan ''Bilgisayar'' Bunun sayesinde hemen hemen her işimizi görür hale geldikAma bununla birlikte birçok zararlı alışkanlıklarıda beraberinde getirdi Belki dilimizle ne alakası var diyeceksiniz, bu konuyada değinceğim Bilgisayar sayesinde sanal alemde sağlam dostluklar kuralabiliyor Burda bahsetmek istediğim bu dostluklar kurulurken yada eğlence maksatlı sohbetlerde Türkçe'nin değiştirilmesi Buna başlık olarak: Tiky'lik Sendromu Başlıkta türkçe bir kelime değil ama böyle adlandırıyorlar Tiky dediğimiz durum aslında konusulurken kullanılmıyan yazış şekillerinde var olan bir durum olarak ortaya çıkıyor Nedendir bilinmez ama türkçe bir kelime yabancı dillere benzetilmeye çalışılıyorKelimelerin ortalarına veya sonlarına ''s,c,h'' gibi kelimeler getirilerek türkçe olan kelime değiştiriliyor Acaba nasıl bir zevki var?Daha mı süslü oluyor? Bence bir ilk başta bir zevk gibi geliyor ama sadece geçici bir hevesGenelde bunlar 20 yaş grubu altındaki çocuk ve gençlerde daha sık rastlanıyorÇünkü o zamana ait bir hevesDaha mı süslü konusuna gelinceBence alakası yokSüsleme kelimenin anlamıyla yeter zaten Hiç yapamıyorsan yazıda renk kullan [Aranızda bunları kullanan varsa lütfen alınmasın sadece örnekleme] Ayshe, CicibiShe, Türkche, Aşkhım, Aşkom, Aşkhom Mervhe, Tuche, Arky vb ve daha birçok kelime Türçemizi değiştiriyor Öyle durumlar oluyor ki artık kelime değişmesini geçtim sadece harf bile değişmeye başladı Örneğin; Klavye yazarken ''Klawye'' yazılıyor 2 tane ''v'' yanyana gelince ''W' yazılıyor ''Mukawa'' ''Hawa'' gibi Ya kısaltmalara ne demeli!! Önceden kısaltmalar özel ve resmi daireler, iş yerlerinde, adres yazılımında, yani devlete ait birçok yerde kullanılırdı Ama şimdi bir mektup bile kısa yazılmaya başlanmışBırakın mail, mesaj ve sohbet ortamlarını Osmn Sn Bze saat kç gbi gelrsn? Osman sen bize saat kaç gibi gelirsin? Bgn oklda bşkn oldm Bugün okulda başkan oldum Mesala Bir yakın dostun hal hatrını sorucağız Ama kısadan geçiştirmek geliyor aklımıza Şöyle yazılıyor: slm knka nbr nslsn bnde iitşşkrlryarn grşrz by kib İşte uzun süre görüşememeyi giderebilecek buluşmanın planlandığı hasret sözleri Madem bu şekilde daha duygusal yada daha bağımlı olduğunuzu iddia ediyorsunuz O zaman yüz yüze görüşüncede bu şekilde yazıldığı gibi kelimeler kullanarak konuşun Sizce mümkün mü? Şunu eklemek istiyorum ki bende Dilimizin kullanılışında bende dört dörtlük bir insan değilimBende yeri geliyor bu hatalara ister istemez düşüyorum nadiren Ama şunu biliyorum ki bu hataların farkındayımAma o kadar çok rastlanan bir vaka ki, insan ister istemez ortak olabiliyor bu hataya!! Teşekkür ediyorum |
Anadilimiz ''Türkçe'ye'' Ne Oluyor. |
10-21-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Anadilimiz ''Türkçe'ye'' Ne Oluyor.Türkçe veya daha doğru kullanımla Türkiye Türkçesi, Ural-Altay dil ailesine bağlı Türk dillerinden ve Oğuz Grubu'na mensup bir dildir Türkiye, Kıbrıs, Irak, Balkanlar, Orta Asya ve Orta Avrupa ülkeleri başta olmak üzere geniş bir coğrafyada konuşulmaktadır Türkiye Cumhuriyeti,Bosna Hersek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti[1] ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin resmî; Romanya, Makedonya, Kosova ve Irak'ın ise tanınmış bölgesel dilidirBulgaristanda ise bazı bölgelerde konuşulmaktadır Türkçe, farklı lehçelere ayrılmış bir dildir Bu dilbilimcilerin lehçeler olarak kabul ettiği bu farklılıklar, TDKca ağız ve şive olarak nitelendirilmektedir Bu lehçelerden İstanbul ağzı-lehçesi, sivrileşerek yazı dili hâline gelmiştir Türkçe, 8 ünlü harf sayısıyla beraber zengin bir dil olmasının yanı sıra, özne-nesne-yüklem şeklindeki cümle kuruluşlarıyla bilinmektedir Ayrıca Türkçe sondan eklenmeli bir dildir |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|