Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
faydaları, kökü, meyan

Meyan Kökü - Meyan Kökü Ve Faydaları

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Meyan Kökü - Meyan Kökü Ve Faydaları




Meyan Kökü - Meyan Kökü ve Faydaları

Meyan Kökü



Meyan kökü, baklagillerden çokyıllık bir bitkinin (Glycyrrhiza glabra) köküdür Başlı­ca gıda ve eczacılık sanayisinde kullanılan bu kök ağza ilk alındığında şekerli bir tat bırakır Zaten bitkinin Latince yani bilimsel cins adı da Yunanca "tatlı kök" anlamındaki glykyrrhiza sözcüğünden gelir Avrupa'nın güney, Asya'nın batı kesimlerinde yabani olarak yetişen bu bitki başlıca İtalya, İspanya ve SSCB'de üretilmektedir Anadolu'da da özellikle akarsu yataklarındaki kumluklarda yabanilerine bolca rastlanır; ayrıca, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde üretimi yapılır
Yaklaşık 1-1,5 metreye kadar boylanan meyan çalımsı görünümlü bir bitkidir Tüysü yapıdaki bileşik yaprakları bir eksene dizilmiş 9-17 yaprakçıktan oluşur Bezelyeninkileri andıran mavimsi mor çiçekleri vardır Topra­ğın derinliklerine doğru uzanan ince uzun kökleri bitki üç yaşına geldiğinde sökülür Topraktan ilk çıkarıldığında nem içeriği yük­sek olduğundan kökler altı ay ile bir yıl arasında bekletilerek kurutulur Kurutulmuş kökler 15-30 cm boyunda kesilerek satışa sunulur Lifli bir dokuya sahip olan bu kökleri çiğneyecek olursanız, önce şekerli sonra gide­rek acılaşan tadıyla başka köklerden kolayca ayırt edebilirsiniz
Meyankökünden genellikle, ezilip suda kaynatılarak meyanbalı denen koyu kıvamlı bir macun elde edilir İçine sıcak havada yumuşamaması için nişasta konarak çubuk ya da dört köşeli bloklar halinde satışa sunulan bu ürün gıda sanayisinde tat vermek amacıyla şekerleme, içecek ve sakızlara katılır Eczacı­lıkta ise göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü, öksürük kesici etkilerinden ötürü pastil hazır­lanın Ayrıca sindirim sistemi rahatsızlıklarına da iyi geldiği söylenir Bunlara ek olarak meyankökü tozu eczacılıkta bazı ilaçlara kı­vam vermek ve ilaçların kötü tadını örtmek amacıyla kullanılır
Ülkemizde özellikle Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa yörelerinde meyankökünden meyan şerbeti denen soğuk bir içecek de hazırlanır


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.