Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
balı, bilgiler, faydaları, hakkinda, macahel, nelerdir

Macahel Balı Ve Faydaları Nelerdir - Macahel Balı Nedir - Macahel Balı Hakkinda Bilgiler

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Macahel Balı Ve Faydaları Nelerdir - Macahel Balı Nedir - Macahel Balı Hakkinda Bilgiler




Macahel Balı ve Faydaları nelerdir - Macahel Balı nedir - Macahel Balı hakkinda bilgiler - Macahel Balı faydalari

"Artvin’in Borçka, Hopa, Arhavi ve Murgul ilçelerinde, arıların kestane çiçeği ve komar ağacı çiçeğinden üretilen Macahel balı, anzer balı gibi, birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor Haziran sonlarına doğru sağımı olan balın; özellikle mide, karaciğer, çocukların sağlıklı gelişmesi, yaşlılarda ise bütün hastalıklara karşı vücut direncinin en üst seviyeye çıkartılması, hemoroit, ve üst solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor "

MACAHEL BÖLGESİ

Artvin’in, Borçka ilçesi Macahel yöresi üç tarafı Karçkar dağ silsilesi, bir tarafı Gürcistan sınırı ile çevrelenmiş doğal olarak izole olmuş bir bölgedir Sonbaharın sonlarında başlayan kar yağışı ile birlikte hemen hemen 6 ay boyunca yol kapanmaktadır İşte bu geçit vermez doğallık aynı zamanda Macahel’e en büyük zenginliğini de vermiştir Genetik özelliği bozulmamış saf Kafkas Arısı ve türce zengin bitki örtüsü Kafkas Arısının dünyada saflığını kaybetmemiş 2-3 yerden biri de Macahel yöresi, aynı zamanda el değmemiş bir ekosisteme sahip olup çok kısa mesafeler içinde yükseklik ve yüksekliğe bağlı olarak değişen çok çeşitli bitki örtüsüne sahiptir Bu coğrafi özellikler ve ekosistem Avrupa’da ve dünyada yok denecek kadar azdır

MACAHEL’DE ARICILIK

Macahel’de arıcılık oldukça eski bir geçmişe sahiptir Yörede yerleşik hayatla birlikte yöre insanı için iktisadi bir kaynak olarak, “saf kafkas arıcılığı” yapılmaya başlanmıştır Arıcılık, yalnızca iktisadi bir faktör olarak değil, aynı zamanda tamamen doğal olması nedeniyle sağlık açısından da değerlendirilmiştir Günümüzde de Macahel balı, bu özelliklerini halen devam ettirmektedir Bunun en önemli sebebi “Saf Kafkas Arı Irkı”nın bozulmadan korunmasıdır Bu koruma Macahel’den arı çıkışı olmasına rağmen, dışardan yabancı arı girişinin olmaması ile sağlanmıştır Macahel’de: - Fenni Kovan ve Kara Kovan yöntemleriyle bal üretimi, ana arı üretimi, oğul üretimi yapılmaktadır Ancak arıcılık teknik bilgi ve özel uğraş gerektiğinden istenilen ölçüde toplumsallaşmamıştır

BALIN FAYDALARI

Bugün birçok hastalığın ilacı bitkilerden üretilmektedir Arılarda balı bitkilerden aldığına göre, aranılan ilaç niçin bal olmasın? Balın özelliklerinden birkaç tanesini şöyle sıralayabiliriz:

- Balı, soğuk su ile şerbet yapıp içilirse ishali keser Tersini yapar, sıcak su ile içilirse kabızlığı giderir

- Gece, uyku arası ya da sabah aç karnına içilirse, ülseri ve çeşitli mide ağrılarını iyileştirir Bu tedavi bir ay uygulanmalıdır Başlangıçta ağrı daha da artabilir Sebebi balın yarayı kirden temizlemesi ve yaranın ortaya çıkmasıdır Tedavi devam ettikçe yara da iyileşecektir

- İçinde çok miktarda antibiyotik içerdiğinden nezle, grip gibi hastalıklara ilaç olmaktadır Devamlı bal yiyenlerin daha az rahatsızlandığı bilinmektedir

- Elimizde gliserin yoksa, çeşitli yaralarda gliserin yerine kullanılabilmektedir

- Cılız ve zayıf kalmış çocukların gürbüzleşmelerini sağlar

- Şeker, değişikliğe uğrayarak kana karışmaktadır Bal ise hiçbir değişikliğe uğramadan, hızlı bir şekilde direkt kana karışmaktadır Bu nedenle, mideyi ve karaciğeri hiç yormamaktadır

- Beyni hızlı çalıştırma ve yüksek enerji sağlama nedeniyle, sporcuların tercih ettiği bir besin olmaktadır

- Çocukların diş çıkarma dönemlerinde yedirerek, içine bulundurduğu maddeler sayesinde yardımcı olmaktadır - Verem gibi göğüs hastalığı çekenlerin tedavisinde kullanılır

- Vücut güzelliğini muhafaza etmek için birçok ünlünün kullandığı bilinmektedir

- Bal sabunu yaparak , kepeğe, saç dökülmesine karşı cildi yumuşatıcı olarak kullanılmaktadır ( 1 Kg sabun çok az suda, ateşe koyarak eritilirİçine, 500 gr bal karıştırarak kaynatılır Soğuyunca kalıplar halinde keserek kullanılır

- Soğuk havada arabanızın radyatörüne dökecek antifriziniz yoksa, bir miktar bal dökerek donma tehlikesini önleyebilirsiniz



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.