Prof. Dr. Sinsi
|
Limon Yararları, Limon Tıbbi Etkileri
Limon Yararları, Limon Tıbbi Etkileri

■Latince Adı: Citrus limonum
Limon, ılıman iklim olarak bilinen hemen hemen her bölgede yetiştirilebilir Ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde limon yetiştiriciliği yaygın olarak yapılır Limon ağaçları, mart ekim ayları arasında beyazımsı pembe renkli, güzel kokulu çiçekler açan,4 m yüksekliğinde, sarı, yumurta şeklinde meyveleri olan, kışın yapraklarını dökmeyen ağaçlardır Tohumlarıyla çoğaltılan limon ağacı, güneşli bölgeleri sever
■Limonun İçindeki Maddeler (Etken Maddeler) ve İçeriği
Limon suyunda sitrik asit, şekerler, pektin ve C vitamini bulunur Ayrıca limon borneol, limonen, cineol, citral gibi maddeler, çeşitli asitler ve uçucu yağ da bulundurur Limon kabuğu ise oleum citri denilen eterik bir yağ, hesperidin, şekerler, C vitamini müsilaj, malik ve sitrik asitler barındırır
■Limonun Halk Arasındaki Adı (Diğer İsimleri)
Lemon adıyla da bilinir
■Limonun Faydaları (Yararları) ve Tıbbi Etkileri
Limon, böbrekte bulunan kum ve taşların dökülmesini ve idrar söktürmesini sağlaması yanı sıra içerdiği pektin sebebiyle ishale karşı düzenleme sağlar, karaciğere faydalıdır Limon suyu, yorgunluk giderici, ferahlık verici, içerdiği C vitamini sebebiyle gribal enfeksiyonlara karşı dayanıklılık sağlayıcı etkilere sahiptir Kansızlığa karşı da kullanılan limon, ateş düşürücü ve kanı temizleyici özelliğe sahiptir Temiz ve yumuşak bir cilt için, ciltteki sivilceler için limon kullanılabilir
Baş ağrısına karşı faydalı olan limon, boğaz, bademcik iltihaplarına, grip, nezle gibi hastalıklara karşı limon çayı veya nane-limon çayı şeklinde kullanılarak da faydasını gösterir Kas ağrıları, romatizmal ağrılara karşı da limon kullanılabilir Ayrıca limon, nane-limon çayı şeklinde tüketildiğinde giribal enfeksiyonlara, soğuk algınlılarına, boğaz ağrılarına ve halsizliğe karşı faydalı olduğu gibi, limonata olarak tüketildiğinde ise stres, yorgunluk ve susuzluğa karşı iyi gelir Limon cilt kanserine karşı da koruma oluşturur Cilt için tonik olarak limon kullanılabilir
İştah açıcı ve sindirim sistemini rahatlatıcı faydaları da bulunan limon, ayrıca mikrop oluşumunu engeller Dişlerin temizliği, diş etlerinin güçlenmesi, dişlerde leke oluşumunun engellenmesi için de limon kullanılabilir Kolesterol dengeleyici etkisi ve kalbe yararı da limonun faydaları arasındadır
Ateş düşürücü olarak 1 su bardağı suda, 1 tatlı kaşığı nane ile rendelenmiş yarım limon kaynatıldıktan sonra süzülür ve bal ile tatlandırılarak içilir
Bademcik iltihaplarına karşı ise bir fincan suya yarım limon sıkılarak bununla gargara yapılabilir
Burun akıntısına karşı 1 su bardağı ılık suya 10 damla limon suyu konup, karıştırılır Burna azar, azar çekilir Günde 3 kere tekrar edilir
Gastrit için bir çay bardağı sıcak suya bir çay kaşığı süzme bal ile üç çorba kaşığı limon suyu koyup, karıştırıp aç karnına içilir
Hazımsızlığa karşı limon çayı tüketilebilir Hazımsızlık için 1 adet limon yuvarlak biçimde dilimlenir, çaydanlığa dilimler atılır Limon dilimlerinin üzerine yarım litre su ilave edilerek 20-25 dk kadar kaynatılır Daha sonra ocaktan alınarak 15 dk soğuması için beklenir, süzüldükten sonra içilir
Mide bulantısı ve kusmalara karşı dört bardak suya bir tutam nane ve bir limonun kabuklarını koyup on dakika kaynatılır ve süzülerek bir çay bardağı içilir
Nasır tedavisinde dilim şeklinde kesilen limonlar gece uyumadan önce nasırlı bölgeye fazla sıkmadan bağlanır Sabaha kadar sarılı kalır Sabah limonlar alınır, nasırlı bölge neşter veya jilet yardımıyla temizlenir
Skorbüt hastalığı tedavisi için 70 gr limon kabuğu 1 lt suda kaynatılır ve günde 3-4 bardak taze olarak içilir
Tansiyon düşürücü etkisi için bir adet limon ortadan kesilir ve suyu bir bardağa sıkılır Limon suyunun üzerine bardak doluncaya kadar su ilave edilir ve tansiyon düşürücü etkisi için limonlu su içilir
Zayıflamak için de limon kullanılabilir Zayıflamak için bir adet limon dilimlenerek kabuğuyla birlikte yarım litre suyla 15 dk kaynatılır Daha sonra ılık hale gelmesi beklenerek yemeklerden önce 1 bardak içilir
■Limonlu Kek Nasıl Hazırlanır?
Limonlu kek için 3 adet yumurta ve bir su bardağı şeker çırpılır Karışıma yarım su bardağı sıvıyağ, 1 su bardağı süt, 1 paket vanilya, 1 adet limonun kabukları rendelenerek ve içinin suyu sıkılarak karıştırılır, çırpılmaya devam edilir Üzerine 3 su bardağı un ile 1 paket kabartma tozu eklenir ve çırpılır Limonlu kek yapmak için kek kalıbı yağlanır ve hazırlanan limonlu kek hamuru kalıba dökülerek fırında 45 dk kadar pişirilir Piştikten sonra limonlu kekin üzerine pudra şekeri dökülerek servis yapılabilir
■ Limonata Nasıl Hazırlanır?
Limonata yapmak için 1 adet limon alınır iyice yıkanır ve ortadan kesilerek limon sıkacağında iç kısmındaki limon suyu tamamen çıkana kadar sıkılır Bir sürahiye iki bardak su, suyu sıkılan limonların suyu ve 3 çorba kaşığı şeker ilave edilir, iyice karıştırılır Limonata servise hazırdır
■ Nane Limon Çayı Nasıl Hazırlanır?
İki bardak su, iki çay kaşığı kurutulmuş nane ve yarım limon küçük parçalara kesilmek suretiyle bir çaydanlığa konularak 15 dk kaynatılır Kaynadıktan sonra ocaktan alınarak 5 dk soğuması için beklenir ve nane limon çayı süzülerek içilir
■Herhangi Bir Hastalığımız Olmadan Limonu Hastalıkları Önlemek İçin Nasıl Kullanabiliriz?
Limon, günlük hayatta çeşitli yemeklerde, çaylarda, çiğ yenen marul, roka gibi sebzelerde rahatlıkla kullanılır Ayrıca yaz aylarında limon kullanılarak limonata yapılmak suretiyle serinlik hissi sağlanır Kış aylarında ise nane limon çayı sayesinde soğuk algınlığı, grip, nezle, yüksek ateş gibi hastalıklar önlenebilir
■Limonun Zararları ve Yan Etkileri
Limon tansiyonu düşürücü etkisinden dolayı aşırı tüketilirse tansiyon çok düşer ve rahatsızlık görülebilir Ayrıca fazla limon tüketimi içinde çeşitli asitler bulundurması sebebiyle mide asidini arttırabilir ve gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklarını tetikleyebilir Limonun fazla tüketimi sinir sistemine zarar verdiği gibi diş etlerinde de kanamalara sebep olabilir
|