Alerji Durumlarında Beslenme

Eski 10-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Alerji Durumlarında Beslenme




Alerji Durumlarında Beslenme

Besin alerjisi olan kişilerin diyetinden kuşku duyulan besinler 4-8 gün sü-reyle birer birer çıkarılarak denenir Deneme süresinden sonra kuşkulanılan be-sin ya da besinler birer birer diyete yeniden eklenerek sonuca bakılır Alerjik tepkiye yol açtığı belirlenen besinler 3-6 ay gibi uzunca süre diyetten çıkarılır Belirli süreden sonra, aynı besin yeniden az miktarda diyete eklenir ve alerji yapıp yapmadığı incelenir Alerji bir süre sonra geçebilir ya da yaşam boyu sürebilir O yüzden, belirli aralıklarla alerjik besinin verilerek denenmesi gerekir

Alerjik besini belirlemek için uygulanan pehriz diyetine, alerji yapmadığı sanılan yiyeceklerle başlanır Belirli aralıklarla diyete yeni bir besin eklenerek denenir Böylece hangi besin ya da besinlerin alerji yaptığı belirlenir

Eğer, alerjik tepkiler bir hafta ya da daha uzun aralıklarla oluyorsa, kişi-nin yediği her tür yiyecek ve belirtileri bir ya da birkaç ay süreyle her gün yazı-lır Bu sürede tüketilen besinlerle, alerjik tepkilerin artması, azalması ve kay-bolması arasındaki ilişki incelenerek, sorumlu besin ortaya çıkarılır

Alerjik olduğu anlaşılan besinler diyetten önce kısa süre için çıkartılıp ye-niden denenir Yine alerji yaparsa 3-6 ay süreyle hiç verilmez Bu süre sonun-da yine denenir Denemeler, yiyeceklerin hazırlama ve verilme şekli değiştirile-rek de yapılır Örneğin, süt ve yumurta gibi besinler çiğken alerji yapabilir, pişirilince alerjik etki göstermeyebilir Yumurtanın yalnız akı ya da yalnız sarısı alerjik olabilir Süte alerjisi olan kişi sütlü tatlıyı, yoğurdu kolayca alabilir O nedenle, özellikle besin değeri yüksek olan alerjik besinlerin değişik şekillerde denenmesi gerekir

Denemelerden olumlu sonuç alınamazsa ve diyetten çıkarılması gereken be-sin süt, yumurta, et gibi temel besinler ise, yerine eşdeğerde başka besin konur Örneğin, ete alerji varsa, diyette yumurta artırılır; yumurta alerjik ise et, süt, peynir artırılır Buğday proteini alerjik ise pirinç, mısır ve ürünleri kullanılır Balık ve kabuklu su ürünlerine alerji varsa yerine öteki etler verilir

Alerji yapan besinler belirlendikten ve diyetten çıkarıldıktan sonra, yersiz kuşku ve korkuyla gereksiz şekilde besin kısıtlamasından kaçınmalıdır Besin alerjisi olan kişilerin beslenmesinde temel ilke; alerjik besinin diyetten çıkarıla-rak yerine eşdeğerde başka besinin konması ve yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanmasıdır Alerji yapan besin istiridye, çikolata, hardal, çilek, ceviz, fındık gibi yiyeceklerse, diyet düzenlemede sorun çıkmaz Süt, yumurta gibi temel be-sinlere alerjisi olan çocukların beslenmesini düzenlemek zorlaşır Özellikle bu tür temel besinlere alerjisi olan çocuklara alerji yapan temel besinler belirli ara-lıklarla ve değişik şekillerde verilerek denenmelidir Çünkü, bazı besin alerjileri kısa süreli ve geçici olabilir Özellikle çocuklarda, diyetten çıkarılan temel be-sinlerin yerine eşdeğerde başka bir besinin konması çok önemlidir



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.