![]() |
Dengeli Beslenme Menüsü Sabah Öğle Akşam |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dengeli Beslenme Menüsü Sabah Öğle AkşamDengeli beslenme menüsü sabah öğle akşam Öğün Planlama Günde 3 ana öğün ve en az 2-3 ara öğün tüketilmelidir ![]() ![]() Kahvaltı: Güne iyi bir başlangıç yapmak, zinde olmak, gece boyu düşen kan şekerinin dengelenmesi için ve vücudun uzun süren açlık sonrası aldığı ilk öğün olması nedeniyle günün en önemli öğünüdür ![]() Öğle Yemeği: Günün önemli olan ikinci öğünüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akşam Yemeği: En hafif alınması gereken öğündür ![]() ![]() ![]() Ara Öğünler: Ana öğünlerin arasında uzun süre olduğunda açlık gelişir ![]() ![]() ![]() ![]() İyi planlanmış bir menünün avantajları •Yeterli ve dengeli beslenme sağlar, •Yemek artıklarının oluşmasını önler, •Psikolojik ve biyolojik doyum sağlar, •Maliyeti kontrol altına alır, •Satın almayı ve alışveriş sürecini kolaylaştırır, •Olumlu referanslara neden olur, •Motivasyonu arttırır ![]() İyi planlanmamış bir menünün dezavantajları •Yemek yiyen kişileri, ailenizi memnun etmez, •Maliyeti arttırır, •İş gücü, zaman, enerji ve mali kayıplara neden olur, •İsrafa neden olur, •Kötü referans sağlar, •Sofrada huzursuzluklara neden olabilir, •Verim ve motivasyon azalır ![]() Menüyü planlamak “Haftada 7 gün var, hangi gün dışarıda hangi gün evde yemek yiyeceğinizde aşağı yukarı belli” diyor Arıcan ve bizimle temel bilgileri paylaşıyor ![]() •Haftada iki kez balık •Haftada iki kez kırmızı et •Haftada iki kez tavuk •Haftada en 2-3 kez yumurta •Her gün sebze •Her gün meyve •Her gün tahıl grubu •Her gün süt veya yoğurt •Haftada iki kez kuru baklagil grubundan bir yiyecek yememiz gerektiğini belirtiyor ![]() Menü planlarken baz alınacak yemek grupları Birinci Grup Yemek- Ana Yemek Büyük Parça Et Yemekleri (Rosto) Küçük Parça Et Yemekleri (Çoban kavurma) Köfteler (İzmir köfte) Etli Sebze Yemekleri (Etli türlü) Tavuklar (Tavuk şnitzel) Etli Dolma ve Sarmalar (Etli Kabak dolma) Etli Kurubaklagil Yemekleri (Etli nohut) Balıklar (Palamut buğulama) Yumurta yemekleri (Menemen) İkinci Grup Yemek- Yardımcı Yemek Çorbalar Pilavlar Zeytinyağlı yemekler Makarnalar Börekler Üçüncü Grup Yemekler- Tamamlayıcı yemek Salatalar Tatlılar Kompostolar Meyveler Yoğurt Cacık Ayran Piyaz Öğle ve akşam yemekleri planlarken… Birinci grup yemekler menülerde esas yemek olarak kullanılmalıdır ![]() Menüde yer alan yemekler renk, kıvam ve tat, besleyici değeri yönünden birbiriyle uyumlu ve tamamlayıcı olması gerekir ![]() Menü planlarken monotonluktan kaçınılmalıdır ![]() Menü planlarken önceki ve sonraki günlere dikkat etmek gerekir, iki gün üst üste tavuk yemeği veya nohut yemeğinin ertesi günü nohutlu pilav verilmez ![]() Çorba hafif olduğu için genelde akşam, kurubaklagil yemekleri de öğlen verilmelidir ![]() Pilav, makarna, börek gibi besinlerin yanına tatlı yapılmamalıdır ![]() Etli sebze yemeğinin yanına zeytinyağlı dolma ve zeytinyağlı sebze yemekleri verilmemelidir ![]() Etli ve zeytinyağlı dolmaların yanına pilav veya makarna verilmemelidir ![]() Diyetisyen Aysen Arıcan’ın makalelerinden derlenerek hazırlanmıştır |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|