Antiaging Ve Beslenme |
10-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Antiaging Ve BeslenmeAntiaging ve beslenme Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmek için, görevleri farklı olan bizim için 4 temel besin grubundan her öğün belirli miktarlarda tüketilmelidir Çeşitli besinler birlikte tüketildiğinde besin öğeleri birbirinin etkisini artırmakta, vücuda daha yaralı duruma getirmektedir Örneğin etin veya yumurtanın bünyesindeki demirin emilimi için yanında mutlaka C vitamini içeren bir portakal suyu, salata, domates, maydanoz veya yeşilbiber besinlerle tüketmek gerekir Bir gruptaki yiyeceklerden çok alıp, diğer gruptakileri daha az veya hiç almadığımızda dengesiz besleniyoruz demektir Yani eti çok tüketiyorsak veya hamur işi hayatımızda fazla yer alıyorsa, ekmek yemiyorsak, taze sebze ve meyve hayatımızda çok sınırlı veya hiç yoksa dengeden bahsetmek zor Bunun yanında sadece bir meyveden çok yemenin de yararı yoktur Bizim için besin gruplarını anlatmanın yolu 4 yapraklı yonca ile daha kolaydır Dengeli beslenmek için enerjinin % 55- 60’ı karbonhidratlardan, % 12- 15’i proteinden ve %25- 30’u yağlardan sağlanmalıdır Hayatta bunlara dikkat etmediği yaşamlarını sağlıklı yürütenler de yok değil Çevrenizde böyle örnekler sıralanabilir belki ama artık 20’li yaşlarda kalp krizi geçiren ve ölen gençlerde var Biz diyetisyenlerde sürekli mutfak terazisi ile yaşayıp her yediğimizi tartmıyoruz Ama yapılması gerekenler çok da zor değil En başta enerji dengemize dikkat etmemiz gerekir Aldığımız enerji harcadığımızdan fazla ise kilo alırız, aldığımız enerji yaktığımızdan az ise zayıflarız Diyet Tedavisinde; Az ve sık öğünler olmalı, Güne mutlaka kahvaltı ile başlanıp öğün atlanılmamalı, Su içiminize dikkat etmeli, İyi çiğneme alışkanlığını kazanmalı, Kahvaltının az, öğlen biraz daha iyi, akşamsa çok yenilen bir sistemde kilo almak kaçınılmazdır Oysa bunu tam tersi olması gerekir ki daha sağlıklı bir hal alsın Tuz tüketiminde aşırıya kaçılmamalı, Sofra şeker tüketmemek ya da şekerli besinlerden uzak durulmalı, Besin değeri iyi olmayan ama enerji içeriği yüksek olan, çok fazla tok tutmayan besinlerden uzak durulmalı, Yemeği pişirirken yağı yakmadan kullanmak, çok fazla yağ eklemeden pişirmek Etli pişirdiğiniz yemeğe yağ koymamayı tercih ederek etin bünyesindeki görünmez yağ kullanılmalı, Posa- lif içeriği yüksek besinleri (Sebze, meyve, kepek ekmeği, bulgur, kuru baklagiller vb) öğünlere eklenmeli, Mutlaka sporu hayatınıza eklemelidir Bunlar önemli adımlardır DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DİĞER ŞEYLER: · D Vitamini güneş ışınları sayesinde vücudumuzda sentezlenmektedir Bu nedenle her 20 dakika kadar güneş ışınlarından faydalanmak gerekir Kışın bile olsa açıkta olan yüzümüz, ellerimizden bu faydayı sağlayabilmekteyiz · Sigara ve alkol kullanımından uzak durulmalı, günde 1 kadeh kırmızı şarabın kalp- damar sağlığı için olumlu etkisi vardır Ama bu 2 kadeh olunca hiçbir anlamı yoktur Bunun yerine üzüm suyu da kullanılabilir, mesela · Spor bir yaşam biçimi olarak hayatımızda var olmalıdır · Mevsiminde olan sebze ve meyveyi tüketmeye özen gösteriniz Kış ayında domates yemek tavsiye ettiğimiz bir unsur değildir · Hatalı pişirme yöntemlerinden uzak durun Tütsülenmiş, tuzlanmış, kızartma tarzı besinler gibi ZAMANI DONDURAN BESİNLER Balık Zeytinyağı Nar Domates Brokoli, yani sebze ve meyveler Kırmızı şarap/ üzüm suyu Kuru baklagiller Sarımsak Ceviz, fındık… Tek başına birkaç besini öne çıkarak sadece onları tüketmek daha önce de vurguladığım gibi bizim için sağlıklı değildir Zamanı dondurmak için sağlıklı ve dengeli beslenmek, düzenli spor yapmak/ aktif yaşam modeli, stresten mümkün olduğunca uzak durmak Su içiminize dikkat etmek bizim için önemlidir |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|