Gıda Zehirlenmeleri

Eski 09-23-2009   #1
b@ron
Varsayılan

Gıda Zehirlenmeleri



Gıda Zehirlenmeleri



Vücuda zararlı maddeler, yâhut hastalık yapıcı mikroorganizmalar ile bulaşmış besin maddelerinin yenmesiyle ortaya çıkan âni hastalık durumu Hastalığa sebeb olan madde, çevreden, besinin konduğu kaptan karışmış veya kasten karıştırılmış olabildiği gibi, gıdânın bekletilmesi dolayısıyla üremiş olan mikroorganizmalar veya bunların toksinleriyle de zehirlenme meydana gelebilir Zehirli maddenin cinsine göre değişik derecelerde ciddiyet arz eden çeşitli besin zehirlenmeleri vardır

Yakın senelere kadar besin zehirlenmelerinin en önemli sebebi olarak, proteinlerin bozulması sonucunda ortaya çıkan varlığı şüpheli bir madde gösterilmekteydi Bugün bunun böyle olmadığı, besin zehirlenmelerini en çok gıdâlar üzerinde üremiş mikroorganizmaların yaptığı bilinmektedir Kişide hastalık belirtileri ortaya çıkaran bakteriler iki yolla etkili olurlar Birincisi, mikrop bizzat kendisi hastalık yapar İkincisinde ise, mikroorganizmanın toksini (zehiri) belirtilerin ortaya çıkmasına sebeb olur

Kendisi hastalık yapan bakterilerin başında tifo hastalığının da etkeni olan “salmonella” cinsi bakteriler gelir Bilhassa «paratifo» grubunun yaptığı zehirlenme, besini aldıktan 6-48 saat sonra ortaya çıkabilir Bulantı, kusma, ishal, karında ağrı, ateş, başağrısı ile seyreder

Besin zehirlenmesinin en sık sebebi olan “stafilokok” cinsi bakterilerin tesir tarzı toksinleri (zehirleri) iledir Bu bakteri irin yapıcı bakterilerden olup, aynı zamanda vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkan çıban, apse gibi iltihapların da baş sebebidir Kolay bozulabilen, iyi soğutulmamış; tavuk eti, patates salatası, yaş pasta gibi besinler, stafilokok zehirlenmesine sebeb olurlar Normal bakteri topluluğu içinde de mevcut olan stafilokoklar, çok çabuk üreyebilen bakterilerdir Zehirlenme sonucu kişide bulantı, kusma, ishal, ateş ve karın krampları husûle gelir Belirtiler besini aldıktan 1-6 saat kadar sonra ortaya çıkar Bulantı, kusma ve ishalden dolayı çok su kaybeden kişilerde şok ortaya çıkabilir

Gıdâ zehirlenmesinin en ciddî tipi “botulizm” denilenidir ve “Clostridium botulinum” bakterileri tarafından yapılır Bu da bir toksin zehirlenmesidir Havasız ortamlarda yaşayan bu cins bakteriler, salam, sucuk, jambon, pastırma gibi et mâmullerinde şartlara uygun muâmele yapılmaması sonucu ürerler Nâdir ortaya çıkan botulizm, ciddiyeti ve öldürücülüğünün fazla olması sebebiyle önemlidir Zehirlenmenin sebebi olan toksin, 80°C’de 10 dakikada etkisizleşmektedir Toksini alan kişilerde belirtiler, 12 ilâ 36 saat sonra ortaya çıkar Âniden beliren miskinlik ve çift görme ilk belirtileridir Daha sonra soluk alma, konuşma ve çiğnemede zorluk ortaya çıkar Hastalığa yakalananların yaklaşık yarısı kurtarılamamaktadır Son yıllarda kullanılmaya başlanan hazır “antitoksin” ler, erken müdâhale ile botulizmde hayat kurtarıcı olmaktadır

Midye ve diğer bâzı kabuklu deniz hayvanları, yedikleri gıdâlardan aldıkları bir nörotoksini (sinir zehirini) uzun müddet vücutlarında tutarlar Bu zehir ısıya dayanıklıdır Pişirme ile ölmez Midyeyi yiyen şahısta ilk belirtiler birkaç dakika içinde ortaya çıkar Karıncalanma, uyuşma, hareket güçlüğü görülür Hastaların solunum felcinden ölmesi görülen vakalardandır Bu zararı bilindiğinden balık dışındaki deniz hayvanlarının yenmesi iyi değildir

Mantar zehirlenmeleri özellikle kırlık bölgelerde çok görülür “Amanita muscaria” adlı mantardaki “muscarin” maddesi zehirlenmeye sebeb olup, hem mîde-barsak, hem de sinir sistemlerinde tesirlidir (Bkz Mantar Zehirlenmesi)

Zehirlenmede yapılacaklar: Besinden dolayı zehirlendiği anlaşılan kişiye ilk yapılacak işlem, kusturma olmalıdır Daha sonra bulantı ve kusma duruncaya kadar ağızdan beslenmeyi kesmeli ve hiç vakit geçirmeden bir hekime başvurmalıdır Hekime ulaşılması uzun sürecek vak’alarda, hastanın aşırı su kaybının önlenmesi için (yağı iyice alınmış ve tuzlu) bol miktarda tâze ayran içirilmesi (eğer bulantı-kusma tamâmen durmuş ise) çok faydalı olur Şikâyet kalmamış olsa bile, ilk 24 saat sulu beslenme olmalı, hiç posalı diyet tatbik edilmemelidir Genel durumu bozulan hastanın solunum yolunu açık tutmak, rahat şekillerde taşımak da önemlidir Kırsal bölgelerde bir mantar zehirlenmesine karşı el altında atropin bulundurulmalı, yakınlardan birinde zehirlenme ortaya çıkarsa, hemen deri altına 1 mg atropin zerk edilmelidir Bu iş çoğu defâ hayat kurtarıcı olur Botulizmde belirtiler geç ortaya çıktığından, kusturma gereksizdir Vakit geçirmeden hekime başvurmalıdır

__________________
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.