Nedim-Divan şairi

Eski 09-01-2009   #1
Şengül Şirin

Nedim-Divan şairi

Nedim-Divan şairi

(16811730), Divan şiirine yeni bir ses getiren Nedim İstanbullu'dur Babası kadıydı Nedim de babası gibi medrese öğrenimi gördü, müderris oldu Lale Devri'nin ünlü sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa' nın yakın çevresine girince hep İstanbul'da kaldı Çeşitli medreselerde müderrislik yaptı Damat İbrahim Paşa'nın özel kütüphanesini yönetti III Ahmed'in buyruğuyla oluşturulan çeviri kurulunda görev aldı Lale Devri' nin eğlencelerle dolu yaşamına katıldı Şiirlerinde bu yaşam biçimini övgüyle dile getirdi Bir söylentiye göre Lale Devri'ni sona erdiren Patrona Halil ayaklanması sırasında kaçmak isterken damdan düşerek öldü

Nedim Divan şiirinde ilk kez yaşamayı, dünya nimetlerinden olabildiğince yararlanmayı, doğayı öne çıkaran anlayışın öncülüğünü yapmıştır Bu yüzden ondan önceki şairlerde sıkça görülen dinsel konulara, tasavvufa, mecazi aşka hiç yer vermemiştir Şiirlerinde hep yaşadığı çevreyi, gördüklerini, semt semt İstanbul'u dile getirmiştir İstanbul Türkçe'sinin özelliklerini ustaca yansıtan bir anlatımı, coşkulu bir söyleyişi vardır Divan şiirinin geleneksel kalıplarını kırmış, örneğin mesnevi biçiminde kasideler yazmış, eskiden yalnızca kasidelerle işlenen konuları şarkı, mesnevi tarzında yazmıştır Divanımda (1951) pek çok kaside ve gazelin yanı sıra şarkı, kıta ve rubailer de önemli yer tutar Şarkılarının çoğu bestelenmiştir

Nedim'in etkisi Seyyid Vehbi, Enderunlu Fazıl, İzzet Molla, Enderunlu Vasıf, Osman Nevres gibi Divan şairleri yanında Ziya Paşa, Recaizade Mahmud Ekrem gibi Tanzimat dönemi şairlerinde açıkça görülür Birçok Serveti Fünun şairi de onun açtığı yolda yeni adımlar atmış, 20 yüzyılda bile Yahya Kemal Beyatlı gibi izleyicileri olmuştur

Cevap : Nedim-Divan şairi

Eski 09-01-2009   #2
Şengül Şirin

Cevap : Nedim-Divan şairi

Nedim

" 18 yüzyıl divan şairlerindendir "

Merzifonlu Mehmed Efendi'nin oğlu olan Nedim (asıl adı Ahmed), 18 yüzyıl divan şairlerindendir 1681 yılında İstanbul'da doğmuştur Medrese eğitimine daha küçük yaşlarda başlamış, Arapça öğrenmiş, müderrislik ve mahkeme naipliği yapmıştır Nevşehirli Damat İbrahim Paşa, Nedim'i önce muhasipliğe sonra ise kütüphanesinde hafizı kütüb görevine getirdi Şiirlerini çok seven Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın sayesinde Sultan III Ahmed'in de bulunduğu toplantılara katılmış, ve sultanın beğenisini celbetmiştir Bir çok farklı eserin çevirisinin yapıldığı kurullarda yer almış ve birçok farklı medresede müderrislik yapmıştır Ölümü hakkında ise çeşitli iddialar vardır ki bunlar arasından gerçeğe en yakın olanı Patrona Halil İsyanı sırasında bir evin damından düşerek öldüğüdür(1730)

Lâle Devri şairi olan Nedim, neşeli şarkılar ve gazeller kaleme almış, eserlerinde sık sık aşk, şarap ve zevk mefhumlarını işlemiştir Kuşkusuz bunda dönemin aşk, şarap, zevk ve eğlence ortamlarında bulunmasının etkisi çoktur Aynı zamanda, şiirlerinde İstanbul'a yer vermiş, İstanbul'a olan aşkını sık sık dile getirmiştir Divan edebiyatında İstanbul'u belki de en güzel betimleyen şair kendisidir İstanbul'u betimlerken Sâdabad'dan, Altın Boynuz'dan bahsetmiştir Şiirlerini kıvrak ve yalın bir dille kaleme almış, aruz kalıplarına bağlı kalmamıştır Aynı zamanda divan edebiyatına şarkı türünü ilk kazandıran şâir Nedim'dir

Sadrazam Ali Paşa ve Nevşehirli İbrahim Paşa tarafından korundu Nevşehirli İbrahim Paşa, şiirlerini çok sevdiği Nedim'i muhasipliğe seçti Daha sonra ise kütüphanesinde hafızı kütüb görevine getirdi Bütün zevk ve eğlence meclislerinde sadrazamın ve bazı devlet büyüklerinin nedimi oldu Ramazan aylarında, sadrazam İbrahim Paşa huzurunda verilen tefsir derslerine katıldı

Sadrazam İbrahim Paşa aracılığı ile Sultan Üçüncü Ahmed'in bulunduğu toplantılara katılmaya başladıAyrıca sadrazama kasideler sunarak mevkiisini sağlamlaştırmıştır

Nedim dinin bazı yasaklarına karşı çıkmış, bu da onu tasavvufi düşüncelerden uzaklaştırmıştır Nitekim şair de eserlerinde kadın, içki gibi şuhane unsurları işlemiştir Ona göre yaşamanın temel amacı dünya zevklerini tatmak, eğlenmekti

Başlıca eseri Nedim Divanı'dır Mahallileşme akımının öncüsüdür Divan edebiyatındaki soyut sevgili ve mekanlar Nedim'in şiirlerinde somuta dönüşür Yani sevgilisi hem beşeri aşkı anlatır hem de gerçektir Zevk, eğlence, içki şiirlerinin temelini oluşturmuştur Soğuk ve yapmacı anlatımdan kaçınmış, anlatmak istediklerini içten bir şekilde şiirlerine dökmüştür Bunları da daha çok gazelleriyle anlatmıştır

Büyük şair, divan şiirinin katı kurallarına herkes gibi uysa da, bazı yenilikler yapmaktan geri durmamıştır Örneğin bazı eserlerinde aruz yerine hece ölçüsü kullanmıştır

Nedim divan şiirinde çığır açmış büyük bir şairdir Ne var ki onun değeri öldükten çok sonra anlaşılmıştır Şair ayrıca İstanbul aşkıyla da tanınır Zaten İstanbul şivesi akımının da öncüsü Nedim'den başkası değildir

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com