Hatay Halk Oyunları, Hatay Müzik Kültürü Ve Hatay Yöresi Giyim |
10-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hatay Halk Oyunları, Hatay Müzik Kültürü Ve Hatay Yöresi GiyimHatay Halk Oyunları, Hatay Müzik Kültürü ve Hatay Yöresi Giyim Hatay halk müziği Çukurova bölgesi ve Gaziantep özellikleri taşır Konuları çok çeşitlidir, Doğa, aşk sevda, hasat, harman, düğünler, ölümler, türkülerin konusunu oluşturur Yörede en çok oynanan oyun halaydır Yörenin ünlü türküleri Altın Tasta Gül Kuruttum Şu Karşıki Dağda Kar Var Duman Yok, Al Mendili Mendili, Pınar Bası Eli Elime Değdi Hev Güzel Güzel Pınara Vurdum Kazmavı, Kapı Kapı Şen Olur vb’dir Halk müziği araçları cura çöğü, tambura, kemane, sukabağı ve zurnadır Halay dışında çiftetelli, zeybek ve semah gibi oyunlara da rastlanır En yaygın oyunlar, Adana Üçayağı, Garip, Karşıda Kavun Yerler Eli Elime Değdi Dolağa, Zeybek, çiftetellidir Giyim-kuşam: Geleneksel kadın giyimi zıbın, mavi yünlü veya pamuklu kumaştan beli bol büzgülü entari, üstüne yelek, bele kuşak, yün çorap, yemeni ve çarıktan oluşur Takı günümüzde yaygındır Erkek giyiminde yöreden yöreye değişen özellikler vardır Ağ kısmı bol, gittikçe daralan paçaları dar ve islemeli şalvarla, kalın kuşak, aba denilen yelek erkek giyimini oluşturur Başa terlik veva takke denen el örgüsü başlık giyilir, çevresine poşu sarılır Eli elime değdi de Hem ben yandım, hem kendi, Bize kimse karışmaz Arkamız sağ efendi * * * Eli elekli yarim de Göğsü velekli yarim Asker olmuş gidiyorum Aslan yürekli yarim * * * * Daldan dala ip serdim de İpekli mendil gerdim Şu Şenköv’ün kızlannı da Candan gönülden sevdim |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|