Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
giyim, halk, hatay, kültürü, müzik, oyunları, yöresi

Hatay Halk Oyunları, Hatay Müzik Kültürü Ve Hatay Yöresi Giyim

Eski 10-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hatay Halk Oyunları, Hatay Müzik Kültürü Ve Hatay Yöresi Giyim

Hatay Halk Oyunları, Hatay Müzik Kültürü ve Hatay Yöresi Giyim

Hatay halk müziği Çukurova bölgesi ve Gaziantep özellikleri taşır Konuları çok çeşitlidir, Doğa, aşk sevda, hasat, harman, düğünler, ölümler, türkülerin konusunu oluşturur Yörede en çok oynanan oyun halaydır Yörenin ünlü türküleri Altın Tasta Gül Kuruttum Şu Karşıki Dağda Kar Var Duman Yok, Al Mendili Mendili, Pınar Bası Eli Elime Değdi Hev Güzel Güzel Pınara Vurdum Kazmavı, Kapı Kapı Şen Olur vb’dir

Halk müziği araçları cura çöğü, tambura, kemane, sukabağı ve zurnadır

Halay dışında çiftetelli, zeybek ve semah gibi oyunlara da rastlanır En yaygın oyunlar, Adana Üçayağı, Garip, Karşıda Kavun Yerler Eli Elime Değdi Dolağa, Zeybek, çiftetellidir

Giyim-kuşam: Geleneksel kadın giyimi zıbın, mavi yünlü veya pamuklu kumaştan beli bol büzgülü entari, üstüne yelek, bele kuşak, yün çorap, yemeni ve çarıktan oluşur Takı günümüzde yaygındır

Erkek giyiminde yöreden yöreye değişen özellikler vardır Ağ kısmı bol, gittikçe daralan paçaları dar ve islemeli şalvarla, kalın kuşak, aba denilen yelek erkek giyimini oluşturur Başa terlik veva takke denen el örgüsü başlık giyilir, çevresine poşu sarılır

Eli elime değdi de

Hem ben yandım, hem kendi,

Bize kimse karışmaz

Arkamız sağ efendi

* * *

Eli elekli yarim de

Göğsü velekli yarim

Asker olmuş gidiyorum

Aslan yürekli yarim

* * * *

Daldan dala ip serdim de

İpekli mendil gerdim

Şu Şenköv’ün kızlannı da

Candan gönülden sevdim

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com