|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
adım, beslenmede, doğru, etiket, okuma, önemli |
![]() |
Doğru Beslenmede Önemli Bir Adım: Etiket Okuma |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Doğru Beslenmede Önemli Bir Adım: Etiket OkumaSüpermarket rafları arasında geçen yolculuğunuzda aslında birçok etiket görüyorsunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BESİN ETİKETLERİNDE NELER YAZAR? Besin etiket bilgilerinde, besinin besin öğeleri değerleri (karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral miktarları), üretici firmaya ait bilgiler ve üretim izinleri, besinin içindekiler listesi ve porsiyon miktarı veya ağırlığı gibi bilgiler yer alır ![]() ![]() ![]() ETİKETLERİN DİLİNİ ÖĞRENMELİSİNİZ… Besinlerin etiketlerinde rastlayabileceğiniz bazı terimlerin açıklamaları şu şekildedir: ** Yağsız et: Etin her 90 gramı için, toplam 10 gram yağdan daha az yağ ve 95 miligram kolesterol içerdiğini anlatır ![]() ** Ekstra yağsız et: Etin her 90 gramı için, toplam 5 gramdan daha az yağ ve 95 miligram kolesterol içerdiğini anlatır ![]() ** Azaltılmış … ![]() ![]() ![]() ** Light… : Son günlerde popülaritesi iyice artmış olan “light” ürünler, benzerlerine göre %30 daha az enerji veya %50 daha az yağ içermektedir ![]() ** Zenginleştirilmiş… : Bu terim, besine çeşitli besin öğelerinin üretim sırasında, sağlığı korumak amacıyla eklendiğini ifade eder ![]() ![]() ** Taze dondurulmuş… : Bu tür besinler taze haldeyken hızla dondurulmuş olan besinlerdir ![]() ** Homojenize süt: Sütten yağın ayrılması sonucunda, sütün pütürsüz ve berrak bir yapıya sahip olduğunu anlatan ifadedir ![]() ** Pastörize …: Süt ve yumurta gibi besinlerde vücuda zarar verebilecek bütün bakterilerin, yüksek ısıda kısa süre ısıtılıp hızla soğutularak yok edildiğini anlatan ifadedir ![]() ** UHT …: Yüksek ısıda besinde bulunan bütün mikroorganizmaların öldürüldüğünü belirten ifadedir ![]() ![]() ![]() ** FENİLALANİN İÇERİR-İÇERMEZ: Fenilalanin, fenilktonüri hastalarında metabolize edilemeyen bir aminoasittir ![]() ![]() ![]() ** ASPARTAM İÇERİR-İÇERMEZ: Aspartam vücutta yıkıldığında fenilalanin oluşturur ![]() ![]() ![]() ** GLUTEN İÇERİR-İÇERMEZ: Gluten, çölyak hastalarının barsaklarına zarar veren bir tür protein yapıdır ![]() ![]() ![]() ETİKETLERİ DOĞRU ANALİZ ETMEK ÖNEMLİDİR… Etiketlerde yer alan porsiyon miktarlarına, enerji değerlerine, günlük gereksinimi karşılama yüzdelerine özellikle dikkat etmek gerekir ![]() Etiketlerde belirtilen porsiyon değerlerinin büyük bir kısmı –çoğu restoranda servis edilen yemekler de dâhil- günlük tüketilmesi gereken miktarlar göz önünde bulundurularak hazırlanmış değildir ![]() ![]() ![]() Etiketlerin üzerinde yer alan değerler ile sağlıklı beslenme ilkeleri çerçevesinde size verilen önerileri birbirine karıştırmamanız önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() Satın almayı düşündüğünüz ürünün üzerinde yer alan günlük ihtiyacınızın % kaçını karşıladığını ifade eden değerlerin yaklaşık değerler olduğunu bilmeniz önemlidir ![]() ![]() ETİKETLERLE İLGİLİ BAZI PÜF NOKTALARI Satın almayı düşündüğünüz ürünün etiketinde üretici firmanın ismi, adresi ve telefon numarası olup olmadığına dikkat etmelisiniz ![]() ![]() Satın almayı düşündüğünüz ürünün etiketinde üretim izinlerinin yer alıp almadığını kontrol ediniz ![]() ![]() Sağlık durumunuza bağlı nedenlerle özel bir diyet uyguluyorsanız ve bu satın alacağınız ürün adı diyet listenizde yer almıyorsa, diyetisyeninize danışmadan bu ürünü kullanmayınız ![]() ![]() Doğru etiket okuma, sağlıklı beslenmeyi kolaylaştıran bir faktördür ![]() ![]() ![]() Diyetisyen Nur Gizem ŞEBER |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|