Astım Hastalığı! |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Astım Hastalığı!Astım, dönem dönem gelen soluk darlığı ile nitelenen, bronşların düz kaslarında kasılmaya yol-açan bir hastalıktır Bağışıklık bakımından, başlıca 2 astım tipi ayırdedilir: Genç kişilerdeki alerji kökenli atopik astım; olgun yaşlardaki ya da yaşlı kişilerde görülen, atopik olmayan, alerji kökenli olduğu sanılan astım![]() Atopik astım Çocuklarda, ergenlik çağındakilerde ve genç A Sol burun deliği Alerji kökenli burun iltihabı : Küçük bir polip bulunması![]() B Alerji kökenli burun iltihabı; alt boynuzcuk kuyruklarında büyüme Leylak rengi kaygan mukoza![]() C Alerji kökenli burun iltihabı; alt boynuzcukta dut görünümü: Leylak renginde mukoza![]() D Sağ burun deliği – önden görünüş: Enfeksiyon eklenmiş alerji kökenli burun iltihabı![]() E Sol burun deliği – önden görünüş : Alerji kökenli burun iltihabı; alt boynuzcuk ödemi; orta boynuzcukta polip![]() F Alerji kökenli burun iltihabı – düzensiz ve menekşe rengi boynuzcuklar : Sol burun arka deliğinde irinlenme![]() İlkbaharda oluşan bazı burun iltihaplarının nedeni, çiçektozlarıdır ![]() erişkinlerde görülür Genellikle kalıtımsaldır; ama, hastanın soyundan gelen çocuklarda başka bir ato-pik hastalık da görülebilir; sözgelimi egzama ya da burun iltihabı![]() Bağışıklık olayı, gezici antikorlara bağlı bir yarı geç aşırı duyarlıktır; ama alerji tepkisi ancak, alerji yapıcı madde «hedef organ» denen alıcı dokuya yapışırsa kendini gösterir Bu durumu açıklamak için, Profesör Halpern, 1955′te deriye de uygulanabilen 2 etmenin görevini ortaya koymuştur:— solunum mukozası ve deri, dış alerji yapıcıların içeri girmesi ya da apansız temasları bakımından en önemli yüzeylerdir; — bronş mukozası, küçük miktarlardaki alerji yapıcılara, kolaylıkla kesin bir iltihap tepkisiyle karşılık verir (bu tepki, mukozaya yapışmış alerji yapıcılar ile antikorların temasını kolaylaştırır) ![]() Atopik olmayan astım Olgun yaştaki kişilerde ya da yaşlılarda görülür Bazı biçimlerinin, alerji kökenli olduğu sanılır; ama, bazı biçimlerde alerji sözkonusu değildir ya da en azından astımın ilk nedeni değildir![]() Alerji kökenli biçimlerde, bağışıklık olayı, doku tipinde geç bir aşırı duyarlıktır Çoğunlukla alerji ayırdedilemez ya da yorumu güç, birbirine uymayan çok sayıda duyarlık karşısında kalınır![]() En sık raslanan alerjiler, ilaç alerjileridir ![]() Bir alerji yapıcı saptansa da, alerjinin, astımın nedeni olduğu söylenemez Temas alerji yapıcılarının, nedeni kesinlikle başka olan bir hastalığa eklenmiş ya da bu hastalığı daha ağırlaştırmış olmaları olasılığı da vardır![]() |
|
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
| Görünüm Modları | |
|
|